• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Niekoniecznie kanapki, czyli drugie śniadanie dla dziecka. Co włożyć do śniadaniówki?

Magdalena Raczek
7 kwietnia 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Drugie śniadanie to ważny posiłek jeśli twoje dziecko spędza wiele godzin na zajęciach. Drugie śniadanie to ważny posiłek jeśli twoje dziecko spędza wiele godzin na zajęciach.

Drugie śniadanie jest wyjątkowo ważne dla prawidłowego rozwoju i dobrego samopoczucia dziecka, dlatego warto o nim pamiętać każdego dnia. Co przygotować do szkolnej śniadaniówki, żeby było kolorowo, smacznie i jednocześnie zdrowo? Czego lepiej unikać? Przedstawiamy pomysły na drugie śniadania, które chętnie zostaną zjedzone podczas przerw w szkole.





Sprawdź najlepszych dietetyków w Trójmieście


Drugie śniadanie dla dziecka - dlaczego to tak ważny posiłek?



Co na drugie śniadanie je twoje dziecko?

Drugie śniadanie dla młodego organizmu jest szczególnie ważne. Posiłek ten bowiem nie tylko zaspokaja głód aż do pory obiadowej, ale również dostarcza energii do intensywnej pracy umysłowej oraz aktywności fizycznej. Dzięki temu dziecko jest w stanie skoncentrować się na lekcjach, a także aktywnie ćwiczyć na zajęciach sportowych. Brak tego posiłku negatywnie wpływa na samopoczucie dziecka i jego wyniki w nauce, ale również może przyczynić się do chorób metabolicznych, układu krwionośnego i zaburzeń gospodarki hormonalnej.

- Drugie śniadanie ma dostarczyć dziecku energię, której bardzo potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dobrej koncentracji i pracy mózgu. Dziecko, które nie je w szkole, jest zwykle zmęczone, ospałe, a po powrocie do domu bardzo głodne i często zajadające w nadmiarze ten głód, który został wytworzony w czasie godzin szkolnych. Takie nieprawidłowe zachowania prowadzą często do zaburzeń odżywiania - twierdzi Dominika Dietrich, dietetyk z Akademii Skutecznej Diety.
Przeczytaj także: Okiem dietetyka: zdrowe lunche do pracy i szkoły

Drugie śniadanie dla dziecka do szkoły powinno być smaczne, zdrowe i kolorowe, aby zachęcało do zjedzenia.
Drugie śniadanie dla dziecka do szkoły powinno być smaczne, zdrowe i kolorowe, aby zachęcało do zjedzenia.

Drugie śniadanie do szkoły zamiast obiadu



Należy również wziąć pod uwagę to, czy dziecko korzysta ze szkolnej stołówki lub cateringu oferowanego przez placówkę, a także czy serwowane tam obiady są smaczne i lubiane przez naszą pociechę. Jeśli tak nie jest, wówczas drugie śniadanie może być jedynym ratunkiem na głód.

- Uczniowie w szkole spędzają mniej więcej 5-6 godzin dziennie i jest to okres wzmożonego wysiłku intelektualnego, fizycznego i emocjonalnego, warto więc wspomóc swoje dziecko wartościowym drugim śniadaniem. Pamiętajmy też, że nie każde dziecko lubi szkolne obiady i często drugie śniadanie to jedyny posiłek zjadany w szkole. Dodatkowo do momentu zjedzenia właściwie już domowej obiadokolacji dochodzi czas na przejazdy między szkołą, zajęciami dodatkowymi i wreszcie domem. Samopoczucie, zdolności intelektualne, a nawet nastrój są zupełnie inne po spożyciu niezbędnej dawki białka, węglowodanów oraz tłuszczów. Dziecko głodne, z obniżonym poziomem cukru, nie może się skoncentrować, bywa rozdrażnione, a gdy poziom głodu osiągnie najwyższy poziom, dziecko może sięgnąć po słodycze z automatu albo słodki napój, a stąd już szybka droga do nadwagi i otyłości - zapewnia Agata Szczerkowska, psycholog i dietetyk z Jem Zdrowo Centrum Dietetyki Żywienia i Zdrowia w Sopocie.
Przeczytaj także: Co jedzą nasze dzieci w szkołach i przedszkolach?

Co zrobić dziecku na drugie śniadanie?



Często zastanawiamy się, jak powinna być zbilansowana dieta naszego dziecka, aby zapewniała mu wszelkie niezbędne składniki odżywcze do prawidłowego rozwoju. Pamiętajmy więc, że zróżnicowane posiłki są zwykle najlepszym rozwiązaniem, zatem codzienne dawanie maluchowi kanapki z szynką czy serem, może się nie tylko mu znudzić, ale i być niewystarczające.

- Drugie śniadanie dla dziecka do szkoły przede wszystkim powinno być smaczne i kolorowe, aby zachęcało do zjedzenia. Ważne jest także to, aby było ono zdrowe. Najczęstszym drugim śniadaniem zabieranym przez nasze pociechy do szkoły są kanapki, ponieważ jest to wygodna opcja, bardzo łatwa do przygotowania i taką kanapkę można szybko zjeść. Ważne jednak, aby oprócz zwykłej kanapki w śniadaniówce znalazły się owoce czy kawałki pokrojonych warzyw np. marchewki czy ogórka zielonego - mówi Dominika Dietrich.
Jeśli już zdecydujemy się na kanapki, to warto, by były one wykonane z pełnoziarnistego pieczywa i zawierały warzywa.

- Najprostszy zestaw śniadaniowy to kanapka z pełnoziarnistego żytniego chleba, a dla tych dzieci, które go nie lubią, rozwiązaniem może być bułka żytnia, grahamka albo chleb orkiszowy z masłem zawierającym witaminę A albo masłem orzechowym, wędliną z pieczonego indyka, pastą z jajka, twarożkiem półtłustym, plastrem żółtego sera odtłuszczonego albo humusem domowej roboty - do wyboru, a do tego papryka pokrojona w paski, ogórek, rzodkiewka albo pomidorki koktajlowe - dodaje Agata Szczerkowska.
Kolorowe, smaczne i zdrowe drugie śniadania mają dobroczynny wpływ na to, jak dziecko funkcjonuje w szkole. Kolorowe, smaczne i zdrowe drugie śniadania mają dobroczynny wpływ na to, jak dziecko funkcjonuje w szkole.

Zainwestuj w wygodną śniadaniówkę



Warto też zaopatrzyć się w odpowiednią śniadaniówkę z wieloma przegródkami, lunchbox lub pojemniki, z których łatwo, wygodnie i bezpiecznie się korzysta. Możemy wtedy codziennie wkładać dziecku coś innego - robić mu niespodzianki albo zachęcić do wspólnego pakowania. Maluch wtedy może wybrać, co woli zjeść, oczywiście propozycje powinny zależeć od nas. Nie zapominajmy też przy tej okazji o bidonie na wodę, bo picie jest tak samo ważne jak jedzenie.

- Warto poświęcić chwilkę na kupienie fajnej śniadaniówki z przegródkami, którą codziennie będziemy wypełniać, aby poprzez posiłek naszego dziecka dołożyć cegiełkę do jego dobrostanu, jakości funkcjonowania w szkole, grupie rówieśników, wyników w nauce i dobrego humoru - zachęca Agata Szczerkowska.
Przeczytaj także: Parówki, jogurty czy dieta wegańska - co dzieci jedzą w żłobkach i przedszkolach?

Co zamiast kanapek do szkoły dla dziecka?



Niektóre dzieci lubią kanapki, dlatego nie ma potrzeby zmieniać tych ulubionych nawyków. Natomiast warto wtedy uzupełnić śniadaniówkę o dodatki, takie jak owoce, warzywa, orzechy, jogurt i inne zdrowe przekąski. Możemy również sami coś przygotować np. placuszki, naleśniki, sałatkę czy roladki z tortilli.

- Zamiast kanapek mogą być to placuszki, muffinki upieczone z mąki pełnoziarnistej, sałatka owocowa z orzechami, może być to gotowy mus owocowy i do tego porcja orzechów. Ważne, aby były to propozycje łatwe do zapakowania i przechowywania. Pamiętać należy, że dzieci z reguły nie mają możliwości przechowania np. sałatki w lodówce czy podgrzania dania. Fajną opcją są też koktajle, ale do tego należy zakupić dobry, sprawdzony pojemnik, aby mieć pewność, że dziecko nie będzie miało nieprzyjemnej niespodzianki w postaci zabrudzonego plecaka - mówi Dominika Dietrich.
Możemy również sami przygotować desery na bazie kaszy jaglanej lub ryżu, a jeśli nie mamy na to czasu, włożyć gotowy mus kupiony w sklepie. Ważne jednak, by nie miał on żadnych dodatków, takich jak cukier czy konserwanty.

- Śniadania bardziej skomplikowane to kasza jaglana albo ryż brązowy z jogurtem i ulubionymi owocami z dodatkiem nasion oleistych - nasionami słonecznika, lnu, pestkami dyni. Możemy dołożyć do takiego zestawu pokrojoną marchewkę, paprykę, ogórki. Inna opcja to naleśniki z mąki orkiszowej albo kukurydzianej z twarożkiem naturalnym w wersji homogenizowanej lub jogurtem naturalnym z borówkami albo jabłkiem lub gruszką. Polecam też brownie z czerwonej fasoli, kakao, jajek i banana, ja dodaję jeszcze odrobinę jogurtu naturalnego. Porcja wystarczy na dwa dni. Do tego zestawu można dołożyć jabłko, gruszkę, śliwki, borówki amerykańskie, czyli takie owoce, które będzie łatwo dowieźć i nie sprawią kłopotu - zachęca Agata Szczerkowska.

Dlaczego nie dawać dziecku do szkoły słodyczy?



W śniadaniówce z przegródkami zmieści się kilka różnorodnych produktów, nie tylko kanapki. W śniadaniówce z przegródkami zmieści się kilka różnorodnych produktów, nie tylko kanapki.
Podjadanie chipsów, batoników, cukierków i innych niezdrowych przekąsek, picie coli oraz innych słodkich gazowanych napojów jest niestety nadal często praktykowane w szkołach. Łatwiej kupić dziecku drożdżówkę czy dać mu pieniądze na przekąski, niż postarać się o zdrowe drugie śniadanie, jednak takie postępowanie będzie tragiczne w skutkach w przyszłości. Słodycze przyczyniają się do cukrzycy, nadwagi i otyłości wśród dzieci.

- Jestem zwolenniczką i orędowniczką - jeżeli mamy oczywiście nieodpartą potrzebę - jedzenia słodyczy tylko w weekendy i przy wyjątkowych okazjach, np. w trakcie urodzin kolegi lub koleżanki. Ani my dorośli, ani dzieci nie powinniśmy ich traktować jako produkt, po który sięgamy codziennie. Dzieci coraz częściej chorują na cukrzycę także tupu II - dietozależną, spowodowaną jedzeniem produktów o nadmiernej zawartości cukru, która w konsekwencji prowadzi do nadwagi, otyłości a także może doprowadzić do zaburzeń gospodarki węglowodanowej, insulinooporności, cukrzycy. Cukrzycę u dzieci najczęściej rozpoznaje się w wieku 6-15 lat. Aż 22 procent dzieci i młodzieży ma kłopoty z podwyższoną wagą ciała, a słodycze w śniadaniówce na pewno tej statystyki nie poprawią - przekonuje Agata Szczerkowska.
Ale to nie wszystko, bowiem cukier ma wpływ również na nasz mózg i nasze samopoczucie.

- Nasz mózg odżywia się glukozą, natomiast zwiększenie jej podaży nie poprawia jego funkcjonowania, wręcz przeciwnie - większa podaż cukrów prostych, czyli także słodyczy w diecie prowadzi do szybszego starzenia komórek mózgowych, rozwoju depresji, a także prowadzi do wahań nastroju, co nie sprzyja lepszemu przyswajaniu wiedzy w szkole, osłabia zdolności poznawcze (spostrzegania, uwagę, pamięć, rozumowanie - myślenie logiczne) i ma niekorzystny wpływ na zapamiętywanie informacji, a także wyciąganie wniosków. Dieta naszych dzieci powinna być bogata w węglowodany złożone o niskim indeksie glikemicznym, które są najlepszym paliwem dla mózgu - dodaje dietetyczka.
Węglowodany złożone znajdziemy w: chlebie pełnoziarnistym, otrębach, płatkach owsianych, gryczanych, jaglanych, orkiszowych, żytnich, kaszy jaglanej, kaszy gryczanej, ryżu brązowym, razowym makaronie, soczewicy, grochu, ciecierzycy, fasoli w ziarnach.

Wpływ cukru na nasz organizm. Wpływ cukru na nasz organizm.

Zdrowe podejście do słodyczy, czyli jakie?



Pamiętając o tym, że jakość nauki dziecka, skupienie na lekcjach i jakość kontaktów z rówieśnikami w dużej mierze zależy od składników odżywczych zawartych w drugim śniadaniu, starajmy się, by śniadaniówka była pełna zdrowych produktów, a nie słodyczy.

- Z mojej praktyki wiem, jaką walkę muszą stoczyć rodzice w trakcie wywiadówek w szkole, kiedy podnoszony jest temat przynoszenia w klasie przez dzieci słodyczy, natomiast zawsze warto tłumaczyć i nie poddawać się w słusznej sprawie. Skorzystają na tym ograniczeniu wszyscy - także rodzice przy okazji ustalonych w całej rodzinie zasadach korzystania i używania słodyczy także po szkole, w domu - przekonuje Agata Szczerkowska.
A jak rozwiązać kwestię słodyczy, jeśli nasze dzieci za nimi przepadają i nie mogą się bez nich obyć?

- Do tematu słodyczy należy mieć na pewno zdrowe podejście. Nie chodzi o to, żeby codziennie zamiast kanapki pakować batonika, ale czasami można zapakować tzw. mieszankę studencką, a do tego dwie kostki czekolady z orzechami lub czekolady gorzkiej. Na pewno zwykła czekolada będzie o wiele zdrowsza niż kolorowe żelki, gumy czy chipsy. Oprócz samego cukru w produktach warto zwrócić uwagę na dodatkowe substancje konserwujące, których nie brakuje w różnego rodzaju chipsach, kolorowych słodyczach. Dziecko, któremu całkowicie zabronimy jedzenia słodyczy, będzie chciało je zjeść ze zdwojoną siłą, dlatego trzeba wszystko odpowiednio zrównoważyć - zapewnia Dominika Dietrich.
Drugie śniadanie jest bardzo ważne, bo dostarcza dziecku energię, której potrzebuje ono do prawidłowego funkcjonowania organizmu, koncentracji i pracy mózgu.
Drugie śniadanie jest bardzo ważne, bo dostarcza dziecku energię, której potrzebuje ono do prawidłowego funkcjonowania organizmu, koncentracji i pracy mózgu.
Placki twarogowe z dżemem (na dwa dni) - przepis p. Dominiki

Jaja kurze całe - 2 sztuki (100g)
Dżem truskawkowy, niskosłodzony - 4 łyżeczki (60g)
Ser twarogowy chudy - 1 opakowanie (250g)
Miód - 1 łyżeczka (10g)
Mąka pszenna pełnoziarnista - 4 łyżki (40g)

Dżem najlepiej wybrać 100 proc. owoców np. Łowicz. Ser twarogowy umieścić w misce i rozgnieść widelcem. Białka oddzielić od żółtek - żółtka połączyć z masą serową, natomiast białka ubić na sztywną pianę. Do masy serowej dodać miód i mąkę. Następnie powoli dodawać ubitą pianę, delikatnie mieszając łyżką. Patelnię rozgrzać. Należy użyć patelni nieprzywierającej, najlepiej się sprawdzi patelnia naleśnikowa. Ważne, aby patelnia była dobrze rozgrzana. Na rozgrzanej patelni łyżką formować niewielkie placuszki. Smażyć na najmniejszym ogniu i ostrożnie przewracać na drugą stronę łopatką.

Pomysł na sałatkę od pani Agaty

Możemy przygotować sałatkę na bazie makaronu pełnoziarnistego z papryką, sałatą ulubionego przez dziecko gatunku, ogórkami, pomidorami i jajkiem, fetą lub mozzarellą, awokado albo z piersią z indyka lub strączkami - ciecierzycą albo soczewicą z łyżką oliwą z oliwek. Posiłek taki możemy uzupełnić owocem sezonowym.

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (70)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Forum

Wydarzenia

Wystawa budowli z klocków Lego (2 opinie)

(2 opinie)
33 - 35 zł
wystawa

Wystawa dinozaurów Di­no­world (5 opinii)

(5 opinii)
45 zł
wystawa

Unikaj statków, gdzie nie mają zwierząt. Zwierzęta na Darze Pomorza - wystawa czasowa (1 opinia)

(1 opinia)
28 zł
wystawa

Najczęściej czytane