• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Domowe, świąteczne warsztaty z ozdób i smakołyków

Justyna Potorska
17 grudnia 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
"Kreatywna wytwórnia prezentów" w Gdańskim Inkubatorze Przedsiębiorczości "Kreatywna wytwórnia prezentów" w Gdańskim Inkubatorze Przedsiębiorczości

Filcowe cuda, obrazki z tkanin, bombki z żarówek, choinki ze styropianu i klasyczne, pyszne pierniczki: przed Świętami warto wspólnie z dziećmi przygotować własnoręcznie smakołyki, ozdoby i dekoracje. Nie tylko po to, by rozwijać ich plastyczne zdolności.



Wykonujesz z dziećmi ozoby i smakołyki świąteczne?

Duży, pachnący korzennymi przyprawami świąteczny anioł miał być tworzony na warsztatach przez dorosłych, ale jak się okazało, przyszło sporo dzieci.

- Podziwiam je za wytrwałość, szycie to trudna sztuka, która wymaga cierpliwości - przyznaje Natalia Kochman, która prowadziła warsztaty z kreatywnego tworzenia prezentów w Projektorni. - Z pomocą dorosłych wszystko wyszło fajnie. Najważniejsze jest to, by nie ograniczać dziecięcej kreatywności, nie narzucać swojego punktu widzenia, nie mówić: choinka ma wyglądać tak, a papierowy mikołaj ma mieć taki kolor. Dziecięca twórczość jest wspaniała, trzeba pozwolić najmłodszym uwolnić wyobraźnię.

Tkaniny - wełna, filc - do tego brokat, cekiny, baza z tektury: w ten sposób można wykonać proste, kreatywne świąteczne obrazki. Ambitniejszym pani Natalia poleca wypchane ozdoby z filcu - wystarczy stworzyć szablon, zszyć i gotowe. Wszystkie materiały potrzebne do wykonania takich świątecznych ozdób można kupić w pobliskiej pasmanterii.

- Czasem wystarczy użyć materiałów, które ma się w domu: starych gazet, serwetek, opiłków drewna - przekonuje Sylwia Kowalczyk z PoCoTo, która prowadziła świąteczne warsztaty na Dworcu PKP w Gdyni. - Bardzo fajne ozdoby można wykonać ze zwykłych, plastikowych kubeczków, wystarczy wyciąć z nich różne kształty i ozdobić. Z gazet można zrobić łańcuchy i bombki na choinkę. Tworzenie świątecznych ozdób w domu nie musi wiązać się z kupowaniem specjalnych materiałów.

Wykonując z dziećmi w domu świąteczne ozdoby, można też spróbować modnego ostatnio upcycylingu. Co to takiego?

- Idea upcyclingu opiera się na tym, że stare, zużyte przedmioty przekształca się tak, by otrzymać nowe, lepsze jakościowo - tłumaczy Kinga Kuczyńska z Gdańskiego Inkubatoru Przedsiębiorczości i Stowarzyszenia Arteria. - Przykłady? Stare żarówki można pomalować i wykonać w ten sposób bombki, wytłaczanki po jajkach nadają się do wykonania masy, z której w prosty sposób można zrobić różne świąteczne ozdoby. W tym przypadku ograniczeniem jest tylko wyobraźnia.

  • Projekt ozdoby: Ilona Zembrzuska-Jęcek
  • Z warsztatów w Gdańskim Inkubatorze Przedsiębiorczości.
  • Bombka z materiałów przetworzonych, warsztaty  warsztaty w Gdańskim Inkubatorze Przedsiębiorczości.
  • Bombki z materiałów przetworzonych, warsztaty w Gdańskim Inkubatorze Przedsiębiorczości.
  • Bombki z materiałów przetworzonych, warsztaty w Gdańskim Inkubatorze Przedsiębiorczości.
  • Bombka z materiałów przetworzonych, warsztaty  warsztaty w Gdańskim Inkubatorze Przedsiębiorczości.


Jeśli upcycyling wyda się najmłodszym zbyt skomplikowany, można spróbować prostszej metody wykonywania ozdób. Wystarczy styropian, który można kupić w każdym sklepie papierniczym i odrobina wyobraźni.

- Fajnym pomysłem jest wykonanie bombek z kul styropianowych, suszonych kwiatów, wełny, futerka, guzików. Dzieci uczą się dzięki temu faktur i kolorów - wyjaśnia Maja Skubich-Wiczling z MS STUDIO, która prowadzi warsztaty dla dzieci w gdyńskiej Bukieciarni. - W podobny sposób można też zrobić małe, ozdobne choinki. Ważne, żeby wykorzystać wszystko, co mamy niepotrzebnego, zbędnego, a jednocześnie być przy dziecku, pokazywać, uczyć je, pobudzać myślenie, wyobraźnię.

Wspólne dekorowanie bombek, choinek, czy tradycyjne już lepienie pierników to coś więcej niż pobudzanie dziecięcej twórczości, pokazywanie najmłodszym różnych plastycznych technik czy uczenie ich pieczenia.

- Warto zatrzymać się w tej przedświątecznej bieganinie i pobyć z dziećmi, spotkać się z nimi - przekonuje Sylwia Kowalska. - Wystarczy poświęcić im kilka godzin i w ten sposób zbliżyć się do nich, pielęgnując to, co najważniejsze: rodzinę.
Rybka z filcu
Pomysł i wykonanie: Ilona Zembrzuska-Jęcek

"Rybki mogą mieć różne kolory. Dzieci mogą przyklejać różne rodzaje tasiemek w dowolny sposób. Oczy można też namalować długopisem lub przykleić małe koraliki. Rybka wywołuje u dzieci skojarzenia z karpiem wigilijnym. Jest też miłym podarunkiem dla gości jako pamiątka znad morza."

Potrzebne będą:
filc w arkuszu
nożyczki
mulina kolorowa i czarna
igła i szpilki
wata
patyczek
tasiemka do ozdobienia
klej
złota nitka

1. Wycinamy z papieru kształt rybki.
2. Przypinamy wykrój do filcu i wycinamy dwie takie same części.
3. Na obydwu częściach rybki wyszywamy oczy czarną muliną. Powinny znajdować się na tej samej wysokości.
4. Zszywamy rybkę i stopniowo wypychamy ją watą, posługując się patyczkiem.
5. Przyklejamy ozdobną tasiemkę.
6. Ozdobę zawieszamy na złotej nitce.

Pierniczki
Pierniczki z czekoladową polewą. Pierniczki z czekoladową polewą.
Przepis przygotowała Anna Włodarczyk prowadząca blog Strawberries from Poland

"Ten przepis jest o tyle prosty, że nie wymaga dłuższego leżakowania ciasta, a upieczone pierniczki od razu nadają się do jedzenia, są puszyste i delikatne. Najprzyjemniejszy jest oczywiście etap ich ozdabiania - dekorujemy je bakaliami, lukrem albo polewą czekoladową."

Składniki:

1 kg mąki
8 żółtek
3 białka
1,5 szklanki cukru (dałam mniej)
3 łyżki kakao
200 ml gęstej, kwaśnej śmietany
3 łyżeczki sody
4 łyżeczki przypraw (2 cynamonu, 1 goździków, 1/2 kawy rozpuszczalnej, 1/2 pieprzu), można dodać przyprawę do pierników
1 kostka masła/margaryny (250 g)
1 słoik miodu (400 g)

Dzień przed pieczeniem: Kakao mieszam z mąką w dużej misce, odstawiam miód gotuję z przyprawami, odstawiam, wkładam masło, czekam aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuszczam sodę, odstawiam - śmietana zwiększy swą objętość (powinna mieć temperaturę pokojową). Białka ubijam na pianę, dodaję cukier, ubijając, dodaję żółtka. Ubite jaja wlewam do mąki i delikatnie mieszam, wlewam miód i dalej mieszam. Na koniec dodaję śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawiam je przykryte w chłodne miejsce, w ciągu 24 godzin zgęstnieje.

W dniu pieczenia: Ciasto podsypuję mąką, rozwałkowuję na grubość 3 mm (nie cienko, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawam pierniczki. Mocno podsypuję mąką. Blachę wykładam papierem lub folią aluminiową, pierniczki układam w pewnej odległości od siebie. Piekę w temperaturze 180ºC przez 7-12 minut (w zależnosci od grubości i wielkości.) Studzę na kratce.

Miejsca

Opinie (5) 1 zablokowana

  • Pierniczki

    Zawsze je robimy z dziećmi, mają z tego wielką frajdę. Polecam wszystkim, którzy nie próbowali.

    • 19 1

  • ozdoby świąteczne

    nie ma to jak nieśmiertelny łańcuch z papierów kolorowych :)

    • 20 1

  • kreatywne warsztaty

    Pani Natalia wymiata!
    naprawdę świetnie spędzony czas :)

    • 12 1

  • jestem uzalezniona od rekodziela :)

    ciagle cos nowego robie i wymyslam, czasem nie chce sie uwierzyc ze "cos takiego " powstalo prawie z "niczego " :) a corcia razem ze mna , naprawde fajnie mozna spedzic czas w taki sposob i nigdy sie nie nudzac a teraz na swieta to dom az kipi od roznorakich ozdob

    • 2 0

  • Przepis przygotowała

    No, nie do końca... Przepis ten AW skopiowała z moichwypiekow, a tam pojawił się z mniammniam ;)

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Forum

Wydarzenia

Wystawa budowli z klocków Lego (2 opinie)

(2 opinie)
33 - 35 zł
wystawa

Wystawa dinozaurów Di­no­world (5 opinii)

(5 opinii)
45 zł
wystawa

Unikaj statków, gdzie nie mają zwierząt. Zwierzęta na Darze Pomorza - wystawa czasowa (1 opinia)

(1 opinia)
28 zł
wystawa

Najczęściej czytane