• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ile zapłacimy za rybę w smażalni? Ceny w Trójmieście

Julia Rzepecka
7 lipca 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Odwiedziliśmy smażalnię ryb Ika w Gdyni. Za dwa zestawy rybne (jeden z filetem z flądry i frytkami za 28 zł, drugi z filetem z dorsza i pieczonymi ziemniakami za 35 zł, plus do każdego zestawu miks trzech surówek) zapłaciliśmy łącznie 63 zł. Odwiedziliśmy smażalnię ryb Ika w Gdyni. Za dwa zestawy rybne (jeden z filetem z flądry i frytkami za 28 zł, drugi z filetem z dorsza i pieczonymi ziemniakami za 35 zł, plus do każdego zestawu miks trzech surówek) zapłaciliśmy łącznie 63 zł.

Jak co roku o tej porze w mediach społecznościowych oglądamy paragony zaskoczonych klientów, którzy podczas wakacji nad morzem łapali się za portfel i za głowę, gdy rachunek za jedną rybę z frytkami w smażalni opiewał na grubo ponad 100 zł. Postanowiliśmy sprawdzić, czy rzeczywiście obiad w nadmorskiej knajpce musi aż tyle kosztować.



Smażalnie ryb w Trójmieście


Czy będąc nad morzem, jadasz w nadmorskich barach i smażalniach?

Barów, smażalni i restauracji nadmorskich sprzedających ryby nie brakuje. Polacy zwykle kupują ryby znane i nie eksperymentują ze smakiem. Zamawiają więc najczęściej dorsza i flądrę. Rzadziej halibuta, sandacza czy węgorza.

Niektóre restauracje podają ceny za 100 gramów ryby, a nie za całą porcję. Łatwo więc stracić czujność podczas zamawiania. Klient zwykle nie zastanawia się, ile cała ryba będzie ostatecznie ważyła, i nie przewiduje, ile zapłaci.

Postanowiliśmy przyjrzeć się cenom w wybranych turystycznych miejscach w Trójmieście. Przyjęliśmy założenie, że przyjechała do nas czteroosobowa rodzina: dwoje dorosłych i dwoje dzieci. Ile zapłacą za obiad w trzech wybranych przez nas nadmorskich knajpkach? Żeby dzień był w pełni udany, "wysłaliśmy" ich też na coś słodkiego do lodziarni.

  • Zamówienie w smażalni Ika w Gdyni: za dwa zestawy łącznie zapłaciliśmy 63 zł.
  • Menu w smażalni Ika w Gdyni.
  • Za smażony filet z flądry w zestawie z frytkami i miksem surówek zapłacimy w smażalni Ika w Gdyni 28 zł.
  • Przykładowe ceny w smażalni Ika w Gdyni.
  • Paragon ze smażalni ryb Ika

Gdynia



W Barze IKA na Molo PołudniowymMapka w centrum miasta można zamówić zestaw z rybą w rozsądnej cenie. Mimo to brakuje tam jednak klientów.

- Najczęściej oczywiście klienci pytają o dorsza, to jest najchętniej zamawiana u nas ryba - mówi Irena Bullmann, właścicielka Baru IKA. - Teraz niestety tej ryby po prostu nie ma, a jeśli jest, to bardzo droga, stąd też wyższe ceny. Ale mamy na przykład zestaw z flądrą za 28 złotych. W zestawie jest filet z flądry, surówki, frytki. Porcja takiej ryby to zwykle między 220-250 gramów. Jeśli jest dorsz, w zestawie będzie kosztował 35 zł. Naszym problemem jest jednak brak klientów, a to z powodu niedawnego przebudowania skweru Kościuszki i zlikwidowania parkingów. Nie ma tu teraz do nas dojazdu, więc ryb sprzedajemy bardzo mało.
Jeśli po spacerze na skwerze Kościuszki nasza rodzina skieruje się na lody, na przykład do lodziarni Bosko na ul. ŚwiętojańskiejMapka, znajdzie tam szeroki wybór deserów. Porcja lodów kosztuje tam 5 zł.

Cztery zestawy obiadowe z flądrą po 28 zł dadzą rachunek na 112 zł. Doliczając do tego cztery porcje lodów po 5 zł, całość wyniesie 132 zł.

Sprawdziliśmy to, co widać na załączonym paragonie - za dwa zestawy rybne (jeden z filetem z flądry i frytkami za 28 zł, drugi z filetem z dorsza i pieczonymi ziemniakami za 35 zł, plus do każdego zestawu miks trzech surówek) zapłaciliśmy łącznie 63 zł. Porcje były solidne, spokojnie można się nimi najeść.

Wysokie rachunki w smażalniach to również efekt coraz mniejszej liczby ryb w Bałtyku. Wysokie rachunki w smażalniach to również efekt coraz mniejszej liczby ryb w Bałtyku.

Sopot



W Barze Przystań za 100 gramów dorsza smażonego lub pieczonego zapłacimy 11 zł. Porcja frytek kosztuje 7 zł, a surówki 5 zł. Za zestaw składający się z 200 gramów dorsza, porcji frytek i surówki zapłacimy tam więc 34 zł. Także tutaj flądra jest tańsza i kosztuje 8 zł za 100 gramów. Za analogiczny zestaw zapłacimy więc 28 zł.

Lodziarnia włoska Mamma Mia il Gelato Naturale, tuż przy molo w Sopocie, sprzedaje lody w trzech rozmiarach odpowiednio za 5, 8 i 9,50 zł.

Podsumowując więc sopocki obiad z deserem, za cztery zestawy z flądrą (4 x 28 zł) nasza czteroosobowa rodzina zapłaci 112 zł. Razem z lodami (5 zł za porcję) wyjdzie 132 zł.

Jak tłumaczą eksperci, wysokie ceny to także efekt inflacji. Jak tłumaczą eksperci, wysokie ceny to także efekt inflacji.

Gdańsk



W Gdańsku możemy wysłać naszą eksperymentalną rodzinę na przykład do Brzeźna. Tam w restauracji Zagroda Rybacka 100 gramów dorsza kosztuje 11 zł, a flądry 8 zł. Dodatki w postaci surówki i frytek to koszt 7,50 zł każde. Zestaw z dorszem wyniesie więc 37 zł, a z flądrą 33 zł.

Przechadzając się wzdłuż nadmorskiego deptaka, nietrudno trafić do lodziarni Paulo Gelateria. Tam porcja lodów kosztuje 4,50 zł.


Za zestawy z flądrą dla czterech osób (4 x 33 zł) portfel czteroosobowej rodziny zubożeje o 132 zł. Jeśli dzieci namówią rodziców na lody, cały rachunek wyniesie 150 zł.

Całkowity zakaz połowu



Jak mówią właściciele smażalni, ceny ryb są wysokie, a to dlatego, że ich brakuje. Od 4 czerwca do 31 sierpnia w południowej części Bałtyku będzie obowiązywać całkowity zakaz jakichkolwiek połowów. Jak poinformowało Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej, ma to związek z fatalną kondycją bałtyckiego dorsza. Ministerstwo wyjaśniło, że zakaz połowów wynika z pisma otrzymanego od Komisji Europejskiej, która mając na uwadze jeszcze większą ochronę dorsza bałtyckiego, chce w ten sposób chronić tarło tych ryb. Od zakazu obowiązuje odstępstwo, które dotyczyć ma statków do 12 metrów długości, które prowadzą połowy z użyciem narzędzi biernych i łowią w miejscach, gdzie głębokość jest niższa niż 20 metrów.

Miejsca

Opinie (212) ponad 10 zablokowanych

  • Dziekuje

    Ale smaczniejsza, tańszą mrożoną rybę mogę mogę zjeść w domu

    • 13 0

  • (1)

    super rybka ze smażalni........Bałtyk jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych mórz świata i przypomnę że w krajach skandynawski zakazana jest sprzedaż ryb bałtyckich kobietom w ciąży, to chyba mówi samo za siebie............. no to do smażalni na rybkę bałtycką lub z hodowli na rybkę naładowana antybiotykami i hormonami by ta nie chorowała i doskonalę prezentowała się na talerzu., bo ryba to zdrowie, hehehehehhe już dawno nie jem ryb, chyba ze z wiadomego mi źródła

    • 12 2

    • jak nie jestes w ciąży, to od jednej nie umrzesz

      • 1 1

  • zagroda rybacka-TYLKO!!!

    super rybki i miły szef od lat-tak trzymać!chodzimy z rodzina i znajomymi

    • 6 5

  • Ciekawe kiedy władze się połapią, że likwidacja parkingów = brak klientów = wymieranie usług/sklepów

    = spadek atrakcyjności miasta = dla mieszkańców = dla turystów. A wystarczy pomyśleć :)

    • 15 3

  • Zawsze lepiej płacic stalą kwotę za rybę a nie za 100g

    Jak jest za mała porcja, to będzie rozczarowanie
    Ale jak zważą 200g a policzą 400g, co jest nagminne, to jest wstrętne oszustwo

    • 13 0

  • (4)

    Do mojej ulubionej chodzę minimum raz w mc - ale jest sezonowa tylko ;( i tam za 300-400 g troci i 300-400g halibuta z frytami, sosem czosnkowym i zestawem surówek plus kawka i woda płacę koło 120-130zł . Ale nie powiem gdzie to jest po zaraz bedą tam kolejki.

    • 0 7

    • (1)

      GDZIE? Tez nie zdradzę......

      • 0 2

      • ryba sezonowa ---halibut?

        • 0 1

    • (1)

      Halibut z sosem czosnkowym?
      Doprawdy, osobliwe zestawienie.
      Łosoś z ketchupem też jest?

      • 0 0

      • w ogórkach z dżemem

        • 0 0

  • (1)

    Najlepszą zupę rybną robią w Barze Przystań w Sopocie

    • 7 10

    • może nie najlepsza na świecie, ale b.dobry stosunek jakości do ceny, ryb nie żałują

      • 3 2

  • Co złego w mrozeniu (4)

    Wolę mrożona z Atlantyku niż zmutowana z iperytem w składzie z Bałtyku. Ryby mrożone są świeżo po złowieniu. Teraz nawet pieczywo kupuje się z ciasta mrozonego, ale już lepiej takie niż z ciasta świeżego ale pełnego chemii i polepszaczy. Chleb świeży, bez polepszaczy to już albo samemu się zrobi albo od święta na jakimś jarmarku kupi

    • 10 4

    • Ja tak samo - a najbardziej lubię tłuste atlantyckie śledzie (1)

      • 2 1

      • c.d.

        Ale co do chleba - nie zgadzam się. W ogóle jadam bardzo mało pieczywa, a jeśli już, to tylko takie, które w składzie ma wyłącznie: mąkę, wodę, sól, robione na naturalnym zakwasie, ewentualnie z jakimś dodatkiem ziarnistym lub owocowym. Kosztuje 7-10 zł za 400-500 gr, ale jest po prostu smaczne. Dowożą do domu :)

        • 1 1

    • (1)

      a czemu zakładasz ze to mrożone ciasto nie zawiera polepszaczy i chemii? wytłumacz mi to...

      • 3 0

      • Zawiera to wszystko plus

        Środki przeciwgrzybiczne

        • 0 0

  • brak dojazdu - brak klientów

    "Nie ma tu teraz do nas dojazdu, więc ryb sprzedajemy bardzo mało." Zaraz się okaże, że brakuje pieniędzy na utrzymanie lokalu. A miało być tak pięknie, leżaczki, strefy relaksu... No i gdzie są teraz chodzący piechotą miejscy aktywiści?

    • 6 3

  • janusze z grażynami i dziećmi 500+ najlepiej by chcieli za darmo. (1)

    • 5 6

    • 500+ to Władysławowo, zaopatrują się w spożywczym i idą na plazę

      • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Forum

Wydarzenia

Wystawa budowli z klocków Lego (2 opinie)

(2 opinie)
33 - 35 zł
wystawa

Wystawa dinozaurów Di­no­world (5 opinii)

(5 opinii)
45 zł
wystawa

Unikaj statków, gdzie nie mają zwierząt. Zwierzęta na Darze Pomorza - wystawa czasowa (2 opinie)

(2 opinie)
28 zł
wystawa

Najczęściej czytane