• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dieta wegetariańska coraz popularniejsza. Czemu się na nią decydujemy?

Joanna Stolp
1 października 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Wraz z rosnącym zainteresowaniem wegetarianizmem, coraz więcej lokali gastronomicznych serwuje dania bezmięsne. Wraz z rosnącym zainteresowaniem wegetarianizmem, coraz więcej lokali gastronomicznych serwuje dania bezmięsne.

Jedni wybierają ją ze względów ideologicznych, inni kierują się wyłącznie walorami zdrowotnymi. Dieta wegetariańska ma z roku na rok coraz więcej zwolenników, a dzisiaj, 1 października obchodzimy Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu.



Czy mógłbyś być wegetarianinem?

Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu został ustanowiony 22 listopada 1977 roku podczas Światowego Kongresu Wegetariańskiego w New Delhi, a tych, którzy spożywają dania wegetariańskie nie tylko od święta jest z roku na rok coraz więcej.

- W dzisiejszych czasach coraz więcej osób przechodzi na dietę wegetariańską. Wielu moich klientów, którym układałam plan żywienia na utrzymanie wypracowanej wagi, proszą po latach o spotkanie i przeprogramowanie diety na wegetariańską lub nawet wegańską tak, żeby byli pewni, że spełnia wszystkie wymogi prawidłowo zbilansowanej diety, a nie chcą sami ryzykować wystąpieniem niedoborów w swoich organizmach - mówi Agata Szczerkowska, psycholog, dietetyk Jem Zdrowo Centrum Dietetyki Żywienia Zdrowia w Sopocie.
Wbrew krążącym mitom, odpowiednio zbilansowana dieta wegetariańska nie przyczynia się do niedoborów. Co więcej, może nawet wykazywać się prozdrowotnym działaniem dla naszego organizmu, ponieważ osoby, które się na nią decydują, z reguły bardziej dbają o źródła i dobór produktów do swojej diety.

- Kuchnia roślinna nabiera coraz większego tempa rozwoju i wchodzi na stałe do menu gospodarstw domowych, świadczy o tym rosnąca dostępność produktów wegańskich i wegetariańskich. Po kostkę tofu nie trzeba już jechać przez pół miasta, a roślinne pozycje stara się mieć w swoim menu każda szanująca się restauracja. Samo to, że dostęp do tego typu produktów jest tak powszechny świadczy o wzroście zainteresowania tą dieta - wyjaśnia Marcin MalinowskiWarzywina.

Restauracje wegetariańskie i wegańskie w Trójmieście



Dieta wegatariańska kojarzy się z różnorodością kolorów dań. Nic dziwnego, nie brakuje w niej bowiem warzyw. Dieta wegatariańska kojarzy się z różnorodością kolorów dań. Nic dziwnego, nie brakuje w niej bowiem warzyw.

Na czym polega dieta wegetariańska?



Wegetarianie wykluczają ze swojego jadłospisu mięso, a białko zwierzęce jest zastępowane białkiem roślinnym i wybranymi produktami pochodzenia zwierzęcego.

- Białka, które zjadamy muszą być rozłożone do aminokwasów, ośmiu aminokwasów organizm nie potrafi sam syntetyzować, musimy je w takim razie dostarczyć z zewnątrz. Jajko zawiera wzorcowe białko, matrycę. Zawiera wszystkie potrzebne aminokwasy. Rośliny strączkowe są bogate w lizynę. Musimy też pamiętać, że białko w pewnych ilościach znajduje się w różnych produktach spożywczych i odpowiednio łącząc je, możemy ich skład uzupełniać i tym samym bilansując je w odpowiedni sposób - wyjaśnia Agata Szczerkowska.
W diecie wegetariańskiej możemy znaleźć m.in. połączenia warzyw z jajami, produktami zbożowymi, tak jak kasze czy ryże, oraz z orzechami czy nasionami. Często produkty zbożowe łączone są także z produktami mlecznymi oraz strączkowymi, takimi jak: soczewica, ciecierzyca czy fasole.

Zwłaszcza u początkujących wegetarian pewne obawy powodują trudności w dostarczaniu żelaza oraz witaminy B12. Wszystko dlatego, że żelazo pochodzenia roślinnego, czyli tzw. niehemowe, jest gorzej przyswajalne niż to pochodzenia zwierzęcego.

- Trzeba go dostarczać zatem więcej. Najlepszym źródłem witaminy B12 są produkty zwierzęce i odzwierzęce, natomiast stosowanie drożdży, wodorostów, nabiału i produktów sojowych wzbogaconych w B12 pozwala wyrównać zapotrzebowanie. Jestem tego najlepszym przykładem - od 25 lat nie jem czerwonego mięsa i osobiście w wynikach badań moje żelazo plasuje się w górnej normie - mówi Agata Szczerkowska.
Czytaj także: Mięso i ser bez mięsa i sera. Coraz chętniej sięgamy po zamienniki

Rodzaje diety wegetariańskiej



Dieta wegetariańska ma kilka odmian. Do najpopularniejszych należą: laktoowowegetarianizm, laktowegetarianizm, weganizm, dieta fleksitariańska oraz pescowegetarianizm.

Laktoowowegetarianizm polega na eliminacji mięsa, ryb i drobiu, ale dopuszcza spożywanie jaj i nabiału. Laktowegetarianizm oprócz mięsa, drobiu i ryb, wyklucza także jaja, ale dopuszcza nabiał. Dieta fleksitariańska opiera się głównie na produktach roślinnych, ale dopuszcza okazjonalne spożywanie w niewielkich ilościach mięso, nabiał, drób i ryby. Pescowegetarianizm eliminuje z kolei mięso (również drób), ale dopuszcza ryby, jaja i nabiał. Najbardziej radykalna jest dieta wegańska, która eliminuje mięso i wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego.

Wzrost zainteresowania dietą wegetariańską przyczynił się do upowszechnienia jej obecności także w lokalach gastronomicznych. Nikogo chyba już nie dziwią punkty wyspecjalizowane w wegetariańskich burgerach, falafelach, roślinnych kotletach czy gulaszach. W Trójmieście do miejsc serwujących jedzenie wege zalicza się m.in.: Manna 68, Warzywina, Atelier Smaku, Szama'n, Hot Doggie, Botanica, Nie/mięsny czy Tel Aviv Urban Food.

- Warzywinę otworzyliśmy rok temu, nasza oferta znajduje coraz to nowych entuzjastów, czego mieliśmy przyjemność doświadczyć na imprezach wyjazdowych, gdzie zainteresowanie naszymi roślinnymi burgerami było przeogromne. Odnieśliśmy również wrażenie, że wraz ze wzrostem liczby obostrzeń zwiększa się ilość nowych klientów - mamy nadzieję, że wynika to ze wzrostu świadomości żywieniowej i dbałości o zdrowie - dodaje Marcin Malinowski.
W Warzywina znajdziemy burgery, bowle z pieczonymi ziemniakami z sosami przygotowanymi wedle własnych receptur. W Manna 68 znajdziemy z kolei m.in. zupy, smalec z białej fasoli i śliwek, spring rollsy oraz tatar z buraka i suszonych pomidorów. Możemy zamówić także burgery z cieciorki, burrito z kalafiora, słonecznika i fasoli, a także ramen. Atelier Smaku to bistro i delikatesy w jednym. Możemy w nim znaleźć zarówno dania wegetariańskie, jak i wegańskie czy bezglutenowe. Szama'n oferuje dania wegetariańskie i wegańskie, w tym m.in. różnorodne tortille, krokiety czy kopytka, a Hot Doggie zachwyca roślinnymi hot dogami.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (85)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Forum

Wydarzenia

Wystawa budowli z klocków Lego (2 opinie)

(2 opinie)
33 - 35 zł
wystawa

Wystawa dinozaurów Di­no­world (4 opinie)

(4 opinie)
45 zł
wystawa

Unikaj statków, gdzie nie mają zwierząt. Zwierzęta na Darze Pomorza - wystawa czasowa (1 opinia)

(1 opinia)
28 zł
wystawa

Najczęściej czytane