• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Na "niejadków" i zdrowe nawyki zabawa w kucharza, czyli warsztaty kulinarne dla najmłodszych

Magdalena Raczek
4 maja 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Warsztaty kulinarne z Aleksandrą Spychalską z Poradni Dietetycznej Jedzenie Jak Leczenie. Warsztaty kulinarne z Aleksandrą Spychalską z Poradni Dietetycznej Jedzenie Jak Leczenie.

Jedne jedzą za dużo, inne mogłyby wcale nie jeść, są też takie, które na obiad lubią tylko cukier - co dziecko to inna historia jedzenia i inna taktyka karmienia. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) polskie dzieci tyją najszybciej w Europie, a 22 proc. polskich uczniów ma nieprawidłową masę ciała - w grupie tej znajdują się dzieci z otyłością, nadwagą ale też niedowagą. Wszystkiemu winna jest nieprawidłowa dieta i niska jakość spożywanych posiłków - słodycze, gazowane i słodkie napoje, fast food, za dużo cukru i soli. Jak temu zaradzić? Z pomocą przychodzą warsztaty kulinarne.



Jak zachęcasz swoje dziecko do zjadania obiadu?

Z danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wynika, że w ostatnich 20 latach w Polsce liczba dzieci z nadwagą wzrosła trzykrotnie, a polskie nastolatki należą do niechlubnej czołówki najbardziej otyłej młodzieży na świecie. Nadwagę stwierdzono też już u 14 proc. maluchów do trzeciego roku życia.

Te zatrważające dane powinny dawać do myślenia, zwłaszcza że nieprawidłowa waga to nie tylko problem zdrowotny czy estetyczny. Dzieci, które odżywiają się niezdrowo, mają kłopoty z koncentracją, zapamiętywaniem, a to przekłada się na słabsze wyniki w nauce. Nieumiejętność rozszerzania diety, wmuszanie dzieciom jedzenia, jedzenie "za mamusię i za tatusia" albo nagradzanie zjedzenia obiadu słodyczami - to tylko niektóre z przyczyn tego stanu rzeczy.

- Wiem, jak dzieciaki cierpią i jak są zmotywowane, by czuć się dobrze w swoim ciele, mieć siłę do biegania i zabawy oraz nie wstydzić się np. przebierać w szatni. To jest najsmutniejsze, że dzieci to często niestety niewinne ofiary współczesnego stylu życia, oferty sklepowej i opacznie pojmowanej miłości rodziców i dziadków. Rośnie grupa świadomych konsumentów, jednak duża część społeczeństwa odżywia się i niestety swoje dzieci, zaspokajając głównie potrzebę łatwości i przyjemności, nie myśląc o konsekwencjach takiego postępowania. Rodzice ulegają reklamom, wierząc, że dają dzieciom co najlepsze. Tak rośnie pokolenie młodych, chorych dzieci z zaburzoną florą jelitową, niezdolnych do wysiłku fizycznego i okropnie nieszczęśliwych, gdyż otyłość niestety wiąże się też z utrudnioną akceptacją ze strony rówieśników - przekonuje Aleksandra Spychalska, członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki z Poradni Dietetycznej Jedzenie Jak Leczenie.
  • Warsztaty kulinarne z Aleksandrą Spychalską z Poradni Dietetycznej Jedzenie Jak Leczenie.
  • Warsztaty kulinarne z Aleksandrą Spychalską z Poradni Dietetycznej Jedzenie Jak Leczenie.
  • Warsztaty kulinarne dla seniorów z Aleksandrą Spychalską z Poradni Dietetycznej Jedzenie Jak Leczenie.
  • Poradnia Dietetyczna Jedzenie Jak Leczenie.
  • Warsztaty kulinarne z Aleksandrą Spychalską z Poradni Dietetycznej Jedzenie Jak Leczenie.
  • Warsztaty kulinarne z Aleksandrą Spychalską z Poradni Dietetycznej Jedzenie Jak Leczenie.
  • Warsztaty kulinarne z Aleksandrą Spychalską z Poradni Dietetycznej Jedzenie Jak Leczenie.
  • Warsztaty kulinarne z Aleksandrą Spychalską z Poradni Dietetycznej Jedzenie Jak Leczenie.
  • Warsztaty kulinarne z Aleksandrą Spychalską z Poradni Dietetycznej Jedzenie Jak Leczenie.
Według dietetyków i lekarzy powinniśmy stosować regułę: "Rodzic decyduje o tym, co dziecko zje, a dziecko - ile (i czy w ogóle) zje". Jak przekonują specjaliści, dziecko posiada instynkt samozachowawczy i nie jest w stanie się zagłodzić. Warto o tym pamiętać, jak również o tym, że pierwsze lata życia dziecka to czas, kiedy kształtują się jego nawyki żywieniowe i preferencje smakowe, a rodzice przekazują pewne wzorce żywieniowe, z których maluchy będą później korzystały przez całe życie.

Winne szkoły i przedszkola



Złe nawyki wyniesione z domu to jedno, a drugie to rzeczywistość szkolna i przedszkolna. Niezdrowe produkty w sklepikach, czy zbyt kaloryczne i źle skomponowane posiłki gotowane w stołówkach. Dlatego właśnie eksperci przekonują, że nauka o zdrowiu i zdrowym odżywianiu od najmłodszych lat powinna być jednym z najważniejszych tematów edukacji.

-W odżywianiu jest wielka siła. Jeżeli wykonujemy jakąś czynność 3-5 razy dziennie, to musi mieć ona na nas ogromny wpływ. Każda komórka ciała dziecka jest zbudowana z tego, co zjadła mama, będąc w ciąży, a potem samo dziecko. Powinno się edukować jednocześnie i dzieci, i rodziców. Najchętniej pracuję właśnie w takiej formie - wykłady połączone z warsztatami. Dostosowane do poziomu i wieku odbiorcy: dla seniorów, dla dzieci przedszkolnych i dla starszych uczniów. Dzieciaki uwielbiają moje lekcje połączone z miksowaniem zielonych koktajli czy też robieniem zdrowych pyszności z naturalnych składników - mówi Aleksandra Spychalska.

Każdy wiek jest dobry na edukację kulinarną



Jeśli sami nie czujemy się na siłach, mamy zbyt małą wiedzę lub cierpimy na brak czasu - możemy skorzystać z oferty specjalistów. W Trójmieście jest wiele firm zajmujących się edukowaniem najmłodszych w kwestiach zdrowego odżywiania. Część z nich, organizując warsztaty kulinarne, przemyca jednocześnie wiedzę na temat zdrowych nawyków żywieniowych, zachęcając dzieci nie tylko do samodzielnego przygotowywania posiłków, ale również do zmian w nawykach żywieniowych.

- Każdy wiek od 3-4 lat w górę jest dobry na edukację kulinarną. Ze starszymi dziećmi łatwiej się pracuje, można z nimi pogotować. Starszaki są bardziej świadome smaków, konkretnych dań i mają większą wiedzę. Z maluchami muszę bardzo uważać na wszystko, szczególnie jak chcemy coś pokroić, zajęcia z nimi polegają bardziej na zabawie, np. robimy zwierzątka, lizaki z owoców. Warsztaty dzielą się na część teoretyczną - ogólnie o zdrowym żywieniu, piramidzie żywieniowej lub o konkretnym produkcie, jeśli mamy konkretny temat np. o pomidorze, oraz część praktyczną - 2-3 dania, a potem jest wspólna konsumpcja. Pokazuję dzieciom np. jak zrobić wodę smakową. Rodzice czy opiekunowie mogą zdecydować o temacie, jednak najczęściej zdają się na mnie - mówi Ania Szczepkowska-Kopeć z firmy Rozmaryn i Bazylia.
  • Rozmaryn i Bazylia - Warsztaty kulinarne dla dzieci
  • Rozmaryn i Bazylia - Warsztaty kulinarne dla dzieci
  • Rozmaryn i Bazylia - Warsztaty kulinarne dla dzieci
  • Rozmaryn i Bazylia - Warsztaty kulinarne dla dzieci
  • Rozmaryn i Bazylia - Warsztaty kulinarne dla dzieci
  • Rozmaryn i Bazylia - Warsztaty kulinarne dla dzieci
  • Rozmaryn i Bazylia - Warsztaty kulinarne dla dzieci

Każdy może zostać Master Chefem



- Nauka zawsze ma sens, jeżeli zaszczepimy dobre nawyki żywieniowe u dzieci na pewno unikniemy wielu przykrych przypadków chorobowych w przyszłości wśród naszego społeczeństwa. Dzieci chętnie zabierają przygotowane potrawy do domu, chętnie dzielą się z domownikami swoimi poczynaniami kulinarnymi. Na koniec zajęć przeprowadzamy konkurs wiedzy kulinarnej z nagrodami - takimi jak oliwy doskonałej jakości czy zioła w doniczkach. Wyznajemy zasadę, że wszystkie rzeczy są jadalne. Przetworzona żywność, której coraz więcej w sklepach, powoduje wiele chorób cywilizacyjnych, stąd ta delikatna przekora. Oczywiście na naszych zajęciach używamy produktów najlepszej jakości, co powoduje, że wszystkie potrawy są bardzo smaczne i co najważniejsze - zdrowe. Podczas zajęć pokazujemy, że gotowanie nie jest wielką sztuką, każdy może być Master Chef Juniorem i to bardzo cieszy, zarówno dzieci, jak i nas - twierdzi Kamil Sadkowski z Akademii Kulinarnej K5.
  • Warsztaty kulinarne dla dzieci w Akademii Kulinarnej K5.
  • Warsztaty kulinarne dla dzieci w Akademii Kulinarnej K5.
  • Warsztaty kulinarne dla dzieci w Akademii Kulinarnej K5.
  • Warsztaty kulinarne dla dzieci w Akademii Kulinarnej K5.
  • Warsztaty kulinarne dla dzieci w Akademii Kulinarnej K5.

Skąd się bierze jedzenie? Ze sklepu!



W trakcie warsztatów i w pracy z dziećmi często jednak wypływają u najmłodszych braki w elementarnej wiedzy na temat żywienia, co potwierdza, że niewystarczająco edukujemy swoje pociechy.

- Moim ulubionym pytaniem do dzieci (szczególnie małych) jest: skąd się bierze jedzenie? I często pada odpowiedź: ze sklepu albo z supermarketu. Wtedy dopadają mnie wątpliwości, czy naprawdę dzieci nie wiedzą bądź nie rozumieją, że sklep to ostanie miejsce w dystrybucji jedzenia. Niestety w tym wypadku, to my dorośli jesteśmy za to odpowiedzialni. Powinniśmy uczyć nasze maluchy od małego, a najlepiej pokazywać chociażby na lokalnym targu czy po drodze jak jedziemy samochodem, że są pola, sady, zwierzęta itd. - przekonuje Ania Szczepkowska-Kopeć.

Warsztaty tematyczne, kulinarne urodziny, półkolonie



Ale warsztaty kulinarne dla dzieci to nie tylko jednorazowa okazja do spotkania ze zdrową żywnością i tajnikami kuchni, to może być również stałe, cykliczne zajęcie dla naszej pociechy. Jeśli maluch wykazuje duże zainteresowanie kulinariami, warto go zapisać na takie warsztaty.

- Nasza firma zajmuje się prowadzeniem cyklicznych warsztatów kulinarnych dla dzieci i młodzieży, odbywają się one aktualnie co czwartek o godzinie 17. Uczestniczą w nich dzieci, które uczęszczają systematycznie co tydzień oraz oczywiście wszyscy chętni, którzy chcą spróbować swojej przygody z gotowaniem. Na zajęciach za każdym razem gotujemy co innego. Są to potrawy zarówno na słodko, jak i wytrawnie z różnych stron świata. Dzieci coraz chętniej próbują nowych smaków i są bardzo otwarte na nowe wyzwania kulinarne. Często przychodzą do nas niejadki - okazuje się, że jak ugotują coś same, to równie chętnie to zjadają. Wspólnie gotując, jednocześnie rozmawiamy o danej potrawie i przekazujemy dzieciom ciekawostki na jej temat - skąd pochodzi, jak ją możemy modyfikować pod własne gusta smakowe i jak podawać. W dzisiejszych czasach uczymy dzieci kilku języków obcych, zachęcamy do uprawiania różnego rodzaju sportu, ale zapominamy często o podstawach, takich jak umiejętność samodzielnego przygotowania prostego posiłku i wyrobieniu w najmłodszych zdrowych nawyków żywieniowych. Ta świadomość jest już większa niż kiedyś, ale wciąż za mała - twierdzą właściciele firmy Cook&Have Fun.
  • Cook and Have fun
  • Cook and Have fun
  • Cook and Have fun
  • Cook and Have fun
  • Cook and Have fun
Wszystkie te firmy prowadzą również zajęcia zorganizowane dla grup przedszkolnych oraz dla szkół, zajmują się organizacją kulinarnych urodzin, warsztatów tematycznych (świątecznych, sezonowych), a niektóre prowadzą nawet kulinarne półkolonie letnie i zimowe.

- Półkolonie kulinarne u nas to przede wszystkim zabawa w gotowanie: wspólnie zaczynamy dzień od przygotowania śniadania, potem oczywiście drugie śniadanie w formie zdrowych słodyczy i kończymy pysznym obiadem. Wszystko oczywiście dzieci robią same (pod naszym czujnym okiem) ze świeżych, sezonowych produktów. W międzyczasie organizujemy gry, zabawy, wyjścia na plażę. Półkolonie są dla dzieci od 8 roku życia bez górnej granicy wiekowej. W zeszłym roku 8-9-latki świetnie dogadywały się z 13-14-latkami, udowadniając, że w kuchni wiek nie jest żadną przeszkodą, aby współpracując, stworzyć pyszny i pełnowartościowy posiłek - mówi ekipa z Cook&Have Fun.
Jak mawia słynne porzekadło - "Jesteś tym, co jesz". Pamiętajmy więc o tej maksymie, żywiąc i wychowując nasze dzieci.

Zobacz więcej imprez kulinarnych w naszym Kalendarzu.

Miejsca

Opinie (19) 2 zablokowane

  • mój Kewin nie lubi kiełków i koktajli z soczewicy. co mam zrobić??? (2)

    • 16 3

    • Wyrwij mu kielki, zostaw trzonowe.

      • 8 3

    • Kup mu kebsa, opitoli aż mu się uszy będą trzęsły.

      • 6 0

  • Filip(4 l) nie ruszył ostatnio tarty łososiowo szpinakowej.

    • 17 1

  • W ich wieku jadłem tylko to co upolowałem. Jakoś wyszedłem na ludzi.

    • 24 0

  • (1)

    Wystarczy gotować smacznie i wychowywać dzieci, a nie hodować z wolnego wybiegu

    • 13 1

    • A sam pewnie masz tylko psa

      • 1 5

  • Polska kraj który ma najwiekszy przyrost ludzi otyłych,wczesniej mówiono o Niemczech i Angli. (1)

    Ale sie okazało ze nie tylko ich szybko dogoniliśmy ale i przegoniliśmy!Jednocześnie dzieci w Polsce są najbardziej otyłe i jest ich najwiecej w UE.Ale to nie jest do końca wina szkół i rodziców.
    Tylko tym ze Polska stała sie rynkiem zbytu dla zachodnich firm,zbytu tanich śmieci sprzedawanej jako żywność na rynek wschodni.To ze na rynek Polski i innych krajów wschodnich jest sprzedawana żywność specjalnie mocno dosładzana zostało już potwierdzone,że są inne składniki tańsze i gorsze także.W Polsce nikt nie kontroluje norm i nie przestrzega norm .Na zachodzie jest wiele instytucji konsumenckich które bardzo pilnują jakości w Polsce ona nie istnieje te rządowe to tylko pozornie cos robią a rzeczywistości nic!Cukier jest jak narkotyk doskonale uzależnia i co juz dawno potwierdzono zwiększa sprzedaż o 50% i nikt nie potrafi sie oprzeć takim zyskom, tylko ze na zachodzie takie firmy maja wtedy negatywną szeroką kampanie ,są pod obstrzałem medialnym i dlatego zostały zmuszone by ograniczyć cukier w swoich produktach w Polsce nikt tego nie robi!!
    Firmy produkujące soki w Polsce zwiększają produkcje nektarów ,to woda z cukrem i trochę soku,a ograniczają produkcje soków ,tłumacza ze ludzie wolą kupować nektary bo sa tańsze niz soki.

    • 18 2

    • Dokładnie- nikt norm nie pilnuje.

      Nawet na drogich produktach podobno lepszej jakości albo i eko, można przeczytać, że są śladowe ilości orzeszków, soi, i innych składników, których tam w ogóle nie powinno być.

      • 9 1

  • Na głupie pytanie głupia odpowiedz (1)

    Jak się zadaje pytanie „skąd się bierze jedzenie” to nic dziwnego ze dziecko odpowie „ze sklepu”. Gdyby padło pytanie skąd się bierze chleb/mięso/jabłko to dziecko odpowiedziałoby prawidłowo. Dzieciom należy zadawać konkretne pytania jeśli się chce otrzymać konkretna odpowiedz

    • 30 2

    • chleb/mięso/jabłko bierzę się ze sklepu

      • 3 0

  • APETYTER

    ...by niejadek zjadł nawet g...

    • 5 0

  • Przepraszam ale co ten artykuł reklamuje? (1)

    Jakieś wrsztaty?

    Kto potafi gotować i robi to w domu z dziećmi nie potrzebuje takich wynalazków.

    • 5 1

    • Idąc tym torem myślenia, to niemal wszystko można zrobić samemu.

      Skoro tobie "taki wynalazek" nie jest potrzebny, to z niego nie korzystaj.
      Byłbym natomiast ostrożny w wypowiadaniu się na temat potrzeb i ocen innych ludzi.

      • 0 0

  • co robić pomocy ! (2)

    Moja Daria nie je obiadu. Bardzo się o nią martwię i nie wiem jak przekonać do jedzenia. Jej wytłumaczeniem jest to że w korpo nie ma czasu na obiad. Dziewczyna mi chudnie. Co robić. Pomóżcie. :(

    • 5 0

    • przygotować objad by zjadła jak wróci do domu

      • 1 1

    • Zmień kobietę,bo tej obecnej korpo już mózg wyprało i nic nie zrobisz, chociaż możesz spróbować egzorcyzmów.

      • 0 0

  • moja córka ma prawie 7 lat i je wszystko, choć czasami wydziwia, że czegoś nie lubi...

    kiedy była malutka jadła wszystko co jej podstawialiśmy na talerzu, uwielbiała próbować nowe smaki i produkty, podjadała produkty z paczek i słoików, przychodziła i pytała czy może dostać więcej, co nas bardzo uszczęśliwiało, że je ładnie bez wybrzydzania.
    potem spotkała na swojej drodze rówieśników w placówkach opiekuńczych, panie opiekunki w przedszkolu i rówieśników z rodziny i... trochę się wszystko zmieniło. Panie zastosowały swoje zasady, że dziecko nie musi wszystkiego zjadać, że może sobie wybierać czego nie zje. Od rówieśników i rodziny usłyszała słynne "o fuuu", "bleee" itp. trochę musieliśmy nad tym popracować, ale wszystko wraca do normy, kiedy mówię, żeby nie kierowała się czyjąś opinią tylko własnym smakiem i że przecież wszystko to już jadła i lubi. Sprawdza ponownie produkty i zjada z miłą chęcią.
    nigdy nie byłem na warsztatach kulinarnych dla dzieci i raczej nie będziemy, to zbędne kreowanie potrzeb w sytuacji gdy doskonale możesz sobie sam z tym tematem poradzić, sam wychowasz dziecko tylko poświęć na to trochę czasu i cierpliwości.

    • 1 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Forum

Wydarzenia

Wystawa budowli z klocków Lego (2 opinie)

(2 opinie)
33 - 35 zł
wystawa

Wystawa dinozaurów Di­no­world (5 opinii)

(5 opinii)
45 zł
wystawa

Unikaj statków, gdzie nie mają zwierząt. Zwierzęta na Darze Pomorza - wystawa czasowa (1 opinia)

(1 opinia)
28 zł
wystawa

Najczęściej czytane