Wiadomości

Na "niejadków" i zdrowe nawyki zabawa w kucharza, czyli warsztaty kulinarne dla najmłodszych

Warsztaty kulinarne z Aleksandrą Spychalską z Poradni Dietetycznej Jedzenie Jak Leczenie.
Warsztaty kulinarne z Aleksandrą Spychalską z Poradni Dietetycznej Jedzenie Jak Leczenie. fot. mat. organizatora

Jedne jedzą za dużo, inne mogłyby wcale nie jeść, są też takie, które na obiad lubią tylko cukier - co dziecko to inna historia jedzenia i inna taktyka karmienia. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) polskie dzieci tyją najszybciej w Europie, a 22 proc. polskich uczniów ma nieprawidłową masę ciała - w grupie tej znajdują się dzieci z otyłością, nadwagą ale też niedowagą. Wszystkiemu winna jest nieprawidłowa dieta i niska jakość spożywanych posiłków - słodycze, gazowane i słodkie napoje, fast food, za dużo cukru i soli. Jak temu zaradzić? Z pomocą przychodzą warsztaty kulinarne.



Jak zachęcasz swoje dziecko do zjadania obiadu?

nie muszę, moje dziecko chętnie zjada wszystko, co przygotowujemy

47%

żeby było ciekawiej, obiady przygotowujemy wspólnie

21%

o tym, co zjemy na obiad decyduje moje dziecko (nie zawsze jest to zdrowy posiłek)

20%

po zjedzonym obiedzie nagrodą jest słodki deser

12%
Z danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wynika, że w ostatnich 20 latach w Polsce liczba dzieci z nadwagą wzrosła trzykrotnie, a polskie nastolatki należą do niechlubnej czołówki najbardziej otyłej młodzieży na świecie. Nadwagę stwierdzono też już u 14 proc. maluchów do trzeciego roku życia.

Te zatrważające dane powinny dawać do myślenia, zwłaszcza że nieprawidłowa waga to nie tylko problem zdrowotny czy estetyczny. Dzieci, które odżywiają się niezdrowo, mają kłopoty z koncentracją, zapamiętywaniem, a to przekłada się na słabsze wyniki w nauce. Nieumiejętność rozszerzania diety, wmuszanie dzieciom jedzenia, jedzenie "za mamusię i za tatusia" albo nagradzanie zjedzenia obiadu słodyczami - to tylko niektóre z przyczyn tego stanu rzeczy.

- Wiem, jak dzieciaki cierpią i jak są zmotywowane, by czuć się dobrze w swoim ciele, mieć siłę do biegania i zabawy oraz nie wstydzić się np. przebierać w szatni. To jest najsmutniejsze, że dzieci to często niestety niewinne ofiary współczesnego stylu życia, oferty sklepowej i opacznie pojmowanej miłości rodziców i dziadków. Rośnie grupa świadomych konsumentów, jednak duża część społeczeństwa odżywia się i niestety swoje dzieci, zaspokajając głównie potrzebę łatwości i przyjemności, nie myśląc o konsekwencjach takiego postępowania. Rodzice ulegają reklamom, wierząc, że dają dzieciom co najlepsze. Tak rośnie pokolenie młodych, chorych dzieci z zaburzoną florą jelitową, niezdolnych do wysiłku fizycznego i okropnie nieszczęśliwych, gdyż otyłość niestety wiąże się też z utrudnioną akceptacją ze strony rówieśników - przekonuje Aleksandra Spychalska, członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki z Poradni Dietetycznej Jedzenie Jak Leczenie.
Według dietetyków i lekarzy powinniśmy stosować regułę: "Rodzic decyduje o tym, co dziecko zje, a dziecko - ile (i czy w ogóle) zje". Jak przekonują specjaliści, dziecko posiada instynkt samozachowawczy i nie jest w stanie się zagłodzić. Warto o tym pamiętać, jak również o tym, że pierwsze lata życia dziecka to czas, kiedy kształtują się jego nawyki żywieniowe i preferencje smakowe, a rodzice przekazują pewne wzorce żywieniowe, z których maluchy będą później korzystały przez całe życie.

Winne szkoły i przedszkola



Złe nawyki wyniesione z domu to jedno, a drugie to rzeczywistość szkolna i przedszkolna. Niezdrowe produkty w sklepikach, czy zbyt kaloryczne i źle skomponowane posiłki gotowane w stołówkach. Dlatego właśnie eksperci przekonują, że nauka o zdrowiu i zdrowym odżywianiu od najmłodszych lat powinna być jednym z najważniejszych tematów edukacji.

-W odżywianiu jest wielka siła. Jeżeli wykonujemy jakąś czynność 3-5 razy dziennie, to musi mieć ona na nas ogromny wpływ. Każda komórka ciała dziecka jest zbudowana z tego, co zjadła mama, będąc w ciąży, a potem samo dziecko. Powinno się edukować jednocześnie i dzieci, i rodziców. Najchętniej pracuję właśnie w takiej formie - wykłady połączone z warsztatami. Dostosowane do poziomu i wieku odbiorcy: dla seniorów, dla dzieci przedszkolnych i dla starszych uczniów. Dzieciaki uwielbiają moje lekcje połączone z miksowaniem zielonych koktajli czy też robieniem zdrowych pyszności z naturalnych składników - mówi Aleksandra Spychalska.

Każdy wiek jest dobry na edukację kulinarną



Jeśli sami nie czujemy się na siłach, mamy zbyt małą wiedzę lub cierpimy na brak czasu - możemy skorzystać z oferty specjalistów. W Trójmieście jest wiele firm zajmujących się edukowaniem najmłodszych w kwestiach zdrowego odżywiania. Część z nich, organizując warsztaty kulinarne, przemyca jednocześnie wiedzę na temat zdrowych nawyków żywieniowych, zachęcając dzieci nie tylko do samodzielnego przygotowywania posiłków, ale również do zmian w nawykach żywieniowych.

- Każdy wiek od 3-4 lat w górę jest dobry na edukację kulinarną. Ze starszymi dziećmi łatwiej się pracuje, można z nimi pogotować. Starszaki są bardziej świadome smaków, konkretnych dań i mają większą wiedzę. Z maluchami muszę bardzo uważać na wszystko, szczególnie jak chcemy coś pokroić, zajęcia z nimi polegają bardziej na zabawie, np. robimy zwierzątka, lizaki z owoców. Warsztaty dzielą się na część teoretyczną - ogólnie o zdrowym żywieniu, piramidzie żywieniowej lub o konkretnym produkcie, jeśli mamy konkretny temat np. o pomidorze, oraz część praktyczną - 2-3 dania, a potem jest wspólna konsumpcja. Pokazuję dzieciom np. jak zrobić wodę smakową. Rodzice czy opiekunowie mogą zdecydować o temacie, jednak najczęściej zdają się na mnie - mówi Ania Szczepkowska-Kopeć z firmy Rozmaryn i Bazylia.

Każdy może zostać Master Chefem



- Nauka zawsze ma sens, jeżeli zaszczepimy dobre nawyki żywieniowe u dzieci na pewno unikniemy wielu przykrych przypadków chorobowych w przyszłości wśród naszego społeczeństwa. Dzieci chętnie zabierają przygotowane potrawy do domu, chętnie dzielą się z domownikami swoimi poczynaniami kulinarnymi. Na koniec zajęć przeprowadzamy konkurs wiedzy kulinarnej z nagrodami - takimi jak oliwy doskonałej jakości czy zioła w doniczkach. Wyznajemy zasadę, że wszystkie rzeczy są jadalne. Przetworzona żywność, której coraz więcej w sklepach, powoduje wiele chorób cywilizacyjnych, stąd ta delikatna przekora. Oczywiście na naszych zajęciach używamy produktów najlepszej jakości, co powoduje, że wszystkie potrawy są bardzo smaczne i co najważniejsze - zdrowe. Podczas zajęć pokazujemy, że gotowanie nie jest wielką sztuką, każdy może być Master Chef Juniorem i to bardzo cieszy, zarówno dzieci, jak i nas - twierdzi Kamil Sadkowski z Akademii Kulinarnej K5.

Skąd się bierze jedzenie? Ze sklepu!



W trakcie warsztatów i w pracy z dziećmi często jednak wypływają u najmłodszych braki w elementarnej wiedzy na temat żywienia, co potwierdza, że niewystarczająco edukujemy swoje pociechy.

- Moim ulubionym pytaniem do dzieci (szczególnie małych) jest: skąd się bierze jedzenie? I często pada odpowiedź: ze sklepu albo z supermarketu. Wtedy dopadają mnie wątpliwości, czy naprawdę dzieci nie wiedzą bądź nie rozumieją, że sklep to ostanie miejsce w dystrybucji jedzenia. Niestety w tym wypadku, to my dorośli jesteśmy za to odpowiedzialni. Powinniśmy uczyć nasze maluchy od małego, a najlepiej pokazywać chociażby na lokalnym targu czy po drodze jak jedziemy samochodem, że są pola, sady, zwierzęta itd. - przekonuje Ania Szczepkowska-Kopeć.

Warsztaty tematyczne, kulinarne urodziny, półkolonie



Ale warsztaty kulinarne dla dzieci to nie tylko jednorazowa okazja do spotkania ze zdrową żywnością i tajnikami kuchni, to może być również stałe, cykliczne zajęcie dla naszej pociechy. Jeśli maluch wykazuje duże zainteresowanie kulinariami, warto go zapisać na takie warsztaty.

- Nasza firma zajmuje się prowadzeniem cyklicznych warsztatów kulinarnych dla dzieci i młodzieży, odbywają się one aktualnie co czwartek o godzinie 17. Uczestniczą w nich dzieci, które uczęszczają systematycznie co tydzień oraz oczywiście wszyscy chętni, którzy chcą spróbować swojej przygody z gotowaniem. Na zajęciach za każdym razem gotujemy co innego. Są to potrawy zarówno na słodko, jak i wytrawnie z różnych stron świata. Dzieci coraz chętniej próbują nowych smaków i są bardzo otwarte na nowe wyzwania kulinarne. Często przychodzą do nas niejadki - okazuje się, że jak ugotują coś same, to równie chętnie to zjadają. Wspólnie gotując, jednocześnie rozmawiamy o danej potrawie i przekazujemy dzieciom ciekawostki na jej temat - skąd pochodzi, jak ją możemy modyfikować pod własne gusta smakowe i jak podawać. W dzisiejszych czasach uczymy dzieci kilku języków obcych, zachęcamy do uprawiania różnego rodzaju sportu, ale zapominamy często o podstawach, takich jak umiejętność samodzielnego przygotowania prostego posiłku i wyrobieniu w najmłodszych zdrowych nawyków żywieniowych. Ta świadomość jest już większa niż kiedyś, ale wciąż za mała - twierdzą właściciele firmy Cook&Have Fun.
Wszystkie te firmy prowadzą również zajęcia zorganizowane dla grup przedszkolnych oraz dla szkół, zajmują się organizacją kulinarnych urodzin, warsztatów tematycznych (świątecznych, sezonowych), a niektóre prowadzą nawet kulinarne półkolonie letnie i zimowe.

- Półkolonie kulinarne u nas to przede wszystkim zabawa w gotowanie: wspólnie zaczynamy dzień od przygotowania śniadania, potem oczywiście drugie śniadanie w formie zdrowych słodyczy i kończymy pysznym obiadem. Wszystko oczywiście dzieci robią same (pod naszym czujnym okiem) ze świeżych, sezonowych produktów. W międzyczasie organizujemy gry, zabawy, wyjścia na plażę. Półkolonie są dla dzieci od 8 roku życia bez górnej granicy wiekowej. W zeszłym roku 8-9-latki świetnie dogadywały się z 13-14-latkami, udowadniając, że w kuchni wiek nie jest żadną przeszkodą, aby współpracując, stworzyć pyszny i pełnowartościowy posiłek - mówi ekipa z Cook&Have Fun.
Jak mawia słynne porzekadło - "Jesteś tym, co jesz". Pamiętajmy więc o tej maksymie, żywiąc i wychowując nasze dzieci.

Zobacz więcej imprez kulinarnych w naszym Kalendarzu.

Opinie (19) 2 zablokowane

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Forum dziecko

  • Prawnik Gdańsk - Klisz i wspólnicy? Czy możecie polecić (chyba oddział?) kancelarii Klisz i Wspólnicy w Gdańsku? Podobno...

    Rodzina i dziecko bez ogłoszeń , autor: kostuchak

  • PZU (2) Czy z PZU zdrowie również dostaje się pieniądze z tytułu urodzenia dziecka?

    Rodzina i dziecko bez ogłoszeń , autor: Pauliśka

  • Lista szpital:poród. Zaspa/wojewódzki (4) Proszę o atukalną listę co potrzeba do szpitala Zaspa lub wojewódzki dla mamy i dziecka.

    Rodzina i dziecko bez ogłoszeń , autor: Anna

  • Złamanie ręki u 5 latka, (5) Witam, parę dni temu syn złamał rękę poprzez spadnięcie z ok1m (zrzucił go kolega) mamy...

    Rodzina i dziecko bez ogłoszeń , autor: Magdalena

  • co na drugie śniadanie? (4) co dajecie swoim dzieciaczkom 6-7 lat do szkoły do jedzenia? Widzę, że kanapki się nudzą i...

    Rodzina i dziecko bez ogłoszeń , autor: anusila

  • Wege Wielkanoc Jakie robicie sałatki i jajka faszerowane w wersji bez mięsa? Czy ktoś robił już ten...

    Rodzina i dziecko bez ogłoszeń , autor: AgusiaGda

  • Ciaza Czy któraś tak miała po usunięciu polipa nie czuje wogule bólu owulacjnego to już cztery...

    Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

  • Szpital Polanki (8) Witajcie za tydzień po świętach mam się stawić z dzieckiem w szpitalu Polanki. Dziecko ma 9...

    Rodzina i dziecko bez ogłoszeń , autor: Ewa

  • Naklejki / zwierzątka z Lidl (3) Hej, ma ktoś do oddania naklejki na wymiane ? Mam dwóch synów, niestety babcia ogarnęła 3...

    Rodzina i dziecko bez ogłoszeń , autor: Krisia

  • Groupon na aparat ortodontyczny (7) Witam, Chce kupić Groupon na aparat tylko chciałam się zapytać czy ktoś z Was zakładał w...

    Rodzina i dziecko bez ogłoszeń , autor: Magda

  • Książkę: Świat w obrazkach - rycerze... (2) Jak w tytule. Może ktoś chce sprzedać. Mój adres gosia7111@poczta.onet.pl

    Rodzina i dziecko bez ogłoszeń , autor: Gosia

  • Naklejki z Leclerca (3) Witam, czy ktoś ma na wymianę naklejki z Leclerca?

    Rodzina i dziecko bez ogłoszeń , autor: ja

  • Baldachim XXL Mam na sprzedaż baldachim duży z falbanką. Falbanka po obu bokach oraz w koronie. Śliczny....

    Sprzedam , autor: Aga

  • Polećcie kogoś do umycia okien w... Jak w temacie. Okna do umycia w dzielnicy Gdańsk Południe.

    Rodzina i dziecko bez ogłoszeń , autor: ja

  • Gdzie rosną magnolie?? (4) Witam, Czy ktoś wie gdzie rosną magnolie w Gdańsku? Oprócz parku oliwskiego, bo stamtąd nie...

    Rodzina i dziecko bez ogłoszeń , autor: Ania

  • Rzęsy Witam. Rzęsy metoda 1:1 lub inną (tylko ta jest mi znana ;)) kogo polecacie? Który salon?...

    Rodzina i dziecko bez ogłoszeń , autor: mama Magda

  • Położne UCK Witam, bardzo prosiłabym o opinie godnych polecenia położnych do porodu pracujących w UCK....

    Rodzina i dziecko bez ogłoszeń , autor: Mimax

  • Wózek 2w1 Roadmaster Safety 1sr (2) Sprzedam wózek Roadmaster Safety 1st. W skład wózka wcbodzi Gondola Spacerowka Wszystkie...

    Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

  • help mocne zapalenie przełyka - da się wyleczyć? może prowadzić do raka?

    Rodzina i dziecko bez ogłoszeń , autor: Anonim

  • Paczka do 5kg do Anglii najtaniej (3) Witam. Pewnie są tu osoby, które korzystają z takich usług. Mam zamiar wysłać prezent...

    Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

  • Dr Sutasz opinie (2) Dziewczyny musze zmienić gina I udało mi się umówić na wizytę do dr Mariusza Sitarza. Czytam...

    Rodzina i dziecko bez ogłoszeń , autor: Ania

  • Usuwanie zębów NFZ (6) Witam. Gdzie w Gdańsku usunę ząb "ósemkę" w ramach NFZ?

    Rodzina i dziecko bez ogłoszeń , autor: Xxx

wszystkie tematy »

Polecane imprezy

kalendarz imprez »