- 1 Majówka 2024: matury i egzaminy. W szkołach będzie ponad 2 tygodnie wolnego? (25 opinii)
- 2 Festyny, dinozaury, pociągi, a może zwiedzanie? Majówka 2024 z dziećmi (12 opinii)
- 3 Rodzinne atrakcje i parki rozrywki - jakie ceny, ile kosztuje zabawa? (30 opinii)
- 4 Krztusiec bije rekordy w kwietniu (125 opinii)
- 5 Coraz więcej rodziców odmawiających szczepienia dzieci (281 opinii)
- 6 16 chętnych na budowę nowej szkoły w dzielnicy Piecki-Migowo (84 opinie)
Nauka przez gotowanie w Tuptusiowej Akademii Smaku
Tolerancji i otwartości na inne kultury i narody trzeba uczyć się od najmłodszych lat. Można to robić na różne sposoby, także poprzez kulinaria. Takim podejściem wyróżnia się sieć przedszkoli Tuptusie, gdzie w ramach Tuptusiowej Akademii Smaku regularnie goszczą przedstawiciele restauracji serwujących kuchnie innych narodów.
Jedną z największych przyjemności w życiu każdego jest jedzenie. Kuchnia rozwija zmysły, cieszy oczy, a poprzez swą różnorodność pozwala poznawać przeróżne, nawet najdalsze zakątki świata. Okazuje się, że może być wykorzystywana również w zajęciach dla przedszkolaków.
"Strzałem w dziesiątkę" okazało się rozbudzenie apetytów od najmłodszych lat w sieci trójmiejskich przedszkoli integracyjnych Tuptusie w ramach Tuptusiowej Akademii Smaku. Dzieci czynnie biorą udział w zajęciach kulinarnych, dobrze się bawią i co najważniejsze sporo uczą o tolerancji, otwartości i odmienności na innych. Biorą w nich udział nawet największe niejadki.
- Poznają nowe kultury, wspólnie przygotowują posiłki, kończąc je wspólną ucztą i wymianą doświadczeń. Efektem jest akceptacja odmienności, niwelacja uprzedzeń, szacunek do pracy własnej oraz innych osób, a co najważniejsze w procesie nauki posiadają jakże cenne doświadczenie uzupełniające teoretyczną wiedzę o świecie i jego zróżnicowaniu - tłumaczy Małgorzata Hebel, pomysłodawczyni zajęć.
Organizatorzy dużą wagę przywiązują do jakości posiłków, tak by od najmłodszych lat zaznajamiać uczestników akademii ze zdrowym i wartościowym odżywianiem. A o to dbają już zapraszani restauratorzy.
W ostatnim czasie udało się zaprosić do przedszkoli m.in. przedstawicieli restauracji Mała Ukraina z Gdyni, specjalizująca się - jak wskazuje nazwa - w kuchni ukraińskiej. Dzieci przy okazji przyrządzania potraw, dowiedziały się sporo o historii i kulturze naszych wschodnich sąsiadów. wielką radość sprawił fakt, że część przygotowanych przez dzieci serniczków trafiła na stoły restauracji.
W sopockim przedszkolu pojawili się z kolei przedstawiciele włoskiej restauracji Primma Piatto która ma w swojej ofercie przede wszystkim tradycyjne włoskie makarony i kanapki panini z oryginalnymi włoskimi wędlinami i serami.
Tydzień temu zawitała tam szefowa restauracji Malika. Restauracja Malika mieszcząca się przy ul. Świętojańskiej 69 w Gdyni jest ukierunkowana na smaki Afryki Północnej i kuchnię kolonialną tego regionu oraz kuchnię francuską. Dzięki połączenie kuchni Maghrebu z wpływami kuchni francuskiej i z dobrymi polskimi produktami odkrywa przed swymi klientami prawdziwe smaki Afryki Północnej.
- Dzieci mają wysoko rozwinięte podniebienie, więc cieszę się z takich spotkań, które kreują smak już od najmłodszych lat. Dobrze, że są przedszkola, gdzie promuje się w ten sposób kulinaria - opowiada. Ewa "Malika" Szyc-Juchowicz.
Idea uczenia otwartości się sprawdza, więc - jak zapewniają - organizatorzy przedsięwzięcia to dopiero początek.
- Będziemy kontynuowali nasze akcje by pobudzać wyobraźnię, w sposób namacalny uczyć reguł panujących na świecie oraz budować silne więzi pomiędzy naszymi podopiecznymi - zapewnia Małgorzata Hebel.
Warto podkreślić, że podstawową ideą funkcjonowania przedszkola Tuptusie jest stymulowanie rozwoju dzieci zarówno pełnosprawnych jak i niepełnosprawnych oraz uczenie ich wrażliwości społecznej i pokonywania lęków, nad czym czuwa Pomorska Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna, specjalnie powołana do tego celu. Jej pracownicy nadzorują przedszkola oraz przeprowadzają wewnętrzne szkolenia.
Pierwsze przedszkole Tuptusie powstało w 2008 roku w Rumi w celu stworzenia dzieciom miejsca, w którym oprócz bezpiecznej, przedszkolnej atmosfery, realizowane byłyby cele edukacyjne oraz wychowawcze, przyjęte według najwyższych standardów. Obecnie przedszkola znajdują się w Gdańsku, Gdyni, Juszkowie, Pruszczu Gdańskim, Rumi oraz Sopocie.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Opinie (7)
-
2016-02-23 09:51
fajne dzieciaki
nom, dzieciaczki, Bozego błogosławienstwa
- 7 1
-
2016-02-23 10:03
bardzo ważna idea przedszkola integracyjnego w poązceniu z zabawą w gotowanie
podziwiam rodziców, którzy swoje dzieci zapisują do przedszkoli integracyjnych, chociaż jakby się wgryźć w temat, to te przedszkola oferują z dotacji tak wiele, że w sumie nie dziwota. Chociażby kadra - więcej nauczycieli i wszyscy z odpowiednimi, wysokimi kwalifikacjami. Stać ich bo na to są dotacje.
- 3 1
-
2016-02-23 10:04
ciekawy i smakowity pomysł :)
nie zapominajcie też o kuchni polskiej, to mamy się ucieszą jak niejadki zaczną jeść w domu :)
- 8 0
-
2016-02-23 13:27
artykuł sponsorowany
To jest artykuł sponsorowany warto dodać Pani Dyrektor na reklamie i pieniądzach zna się jak mało kto!!! Nie polecam od kuchni
- 1 12
-
2016-02-23 15:28
Obiektywny
Fajny pomysł
- 6 1
-
2016-02-23 17:27
W naszym domu gotowanie od podstaw to obowiazek. Cieszę się, że
dzieciaki znają wiele smaków i chętnie próbują nowości na talerzu. Miło słyszeć, że są przedszkola i restauracje, ktore biorą udział w takim projekcie.- 5 0
-
2017-03-08 22:52
Bardzo ciekawe, może namówię syna do tego rodzaju spędzania czasu w weekendy, bo to fajna sprawa jest, bez wątpienia.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.