Organizacja komunii w pandemii. Ludzie pożyczają meble i obrusy

Kiedy przed rokiem rodzice dzieci komunijnych rezerwowali restauracje na przyjęcia, optymistycznie zakładali, że komunię uda się zorganizować bez przeszkód. Pandemia pokrzyżowała te plany.
Kiedy przed rokiem rodzice dzieci komunijnych rezerwowali restauracje na przyjęcia, optymistycznie zakładali, że komunię uda się zorganizować bez przeszkód. Pandemia pokrzyżowała te plany. fot. Paweł Horosiewicz/123rf.com

Planowanie przyjęć komunijnych z rocznym wyprzedzeniem? Nie w pandemii. Rząd wprawdzie stopniowo luzuje obostrzenia, jednak wiele rodzin nie ma już możliwości świętowania w ulubionej restauracji. Te jednak pomogą taką imprezę zorganizować, dostarczając nie tylko jedzenie, ale też meble, zastawę stołową, a nawet obrusy.



Gdzie wyprawiasz/wyprawiłe(a)ś przyjęcie komunijne swojemu dziecku?

w domu, we własnym zakresie 36%
w domu, z pomocą specjalistów od cateringu 11%
w wynajętej sali 4%
w restauracji 23%
w plenerze 3%
w innym miejscu 0%
nie posyłałe(a)m dziecka do pierwszej komunii 23%
zakończona Łącznie głosów: 401
Choć "sezon" na pierwsze komunie dopiero się zaczyna, przygotowania do tego wielkiego dnia zaczęły się już rok, a czasami nawet dwa lata temu.

- Rodzice dokonują rezerwacji natychmiast po tym, jak w parafiach księża podają termin pierwszej komunii - mówi Andrzej Kosmol, menadżer Restauracji Filharmonia. - My mieliśmy komplet już we wrześniu ubiegłego roku, bo choć pandemia dała wszystkim w kość, to jednak wierzyliśmy, że w następnym roku będzie po sprawie i nic nie stanie na przeszkodzie w organizowaniu imprez w takiej formie, w jakiej zamarzą sobie nasi goście. Teraz wiemy, jak bardzo wszyscy byliśmy w błędzie.

Planowanie komunii w pandemii - gra strategiczna wymagająca kreatywności i refleksu



Choć zarezerwowano terminy i opracowano plany, na przeszkodzie stanęły rządowe obostrzenia. Fakt, że restauracje od miesięcy miały zakaz przyjmowania gości w swoich wnętrzach, a nawet w ogródkach, spędzał rodzicom dzieci komunijnych sen z powiek. W niepewności żyli też restauratorzy, którzy przecież, aby cokolwiek zorganizować, musieliby rozpocząć wcześniejsze przygotowania. A jak się przygotowywać, skoro nie wiadomo, czy w ogóle będzie można coś u siebie zorganizować?

Planujesz przyjęcie? Zobacz gdzie zamówić catering w Trójmieście



- Od kilku miesięcy jestem w stałym kontakcie z zamawiającymi - opowiada Zbyszek Moroz, menadżer Tłustej Kaczki. - Przez cały ten czas śledziliśmy informacje na temat obostrzeń, analizowaliśmy je, staraliśmy się przewidzieć, jaki może być kolejny krok rządu.
- Goście nie narzekają, bo co im to da? Czasy są, jakie są i pozostaje nam tylko kombinowanie, jak w tych trudnych warunkach najlepiej pomóc zorganizować niezapomniane przyjęcie w zgodzie z obowiązującymi obostrzeniami - mówi Katarzyna Bogusta-TopolicMalinowego Ogrodu. - Nie jest to łatwe, wymaga sporo pracy i kreatywności, ale damy radę.
Wiele restauracji dostosowało się do nowych okoliczności, przygotowując menu "wygodne" do zaserwowania w domu klienta.
Wiele restauracji dostosowało się do nowych okoliczności, przygotowując menu "wygodne" do zaserwowania w domu klienta. fot. Dmitry Kalinovsky/123rf.com

Kogo obsłużyć, a komu odmówić? Restauratorzy muszą dokonywać selekcji



Podczas konferencji prasowej, która odbyła się w środę 28 kwietnia br. podano szczegóły odmrażania branży gastronomicznej - o ile sytuacja pandemiczna się nie pogorszy.

Od 15 maja będzie możliwość zorganizowania imprezy okolicznościowej na zewnątrz. Będzie obowiązywał limit osób - maks. 25. Tego typu wydarzenia będą musiały odbywać się w ścisłym reżimie sanitarnym - m.in. przy zachowanym bezpiecznym dystansie między stolikami oraz limicie osób na stolik (regulacje takie same jak w przypadku gastronomii zewnętrznej).

Od 29 maja będzie możliwość zorganizowania imprezy okolicznościowej wewnątrz (np. w restauracji), przy limicie osób maks. 50. Tego typu wydarzenia będą mogły odbywać się w ścisłym reżimie sanitarnym - m.in. przy zachowanym bezpiecznym dystansie między stolikami oraz limicie osób na stolik (regulacje takie same jak w przypadku gastronomii zewnętrznej).

Zobacz też: Gastronomia szykuje się do otwarcia

- Obiekty dysponujące większymi salami pozwoliły sobie na zabukowanie kilku rezerwacji na jeden dzień. A teraz nam się mówi, że zamiast 100 gości, możemy przyjąć tylko 25. I to nawet nie w środku, a na powietrzu - mówi Ewa Banaś, właścicielka Domu Złote Pola. - Wszystko zawisło w jednej wielkiej niewiadomej. Informacja o poluzowaniu obostrzeń była tym, czego zarówno branża gastronomiczna, jak i nasi goście, wyczekiwali z zapartym tchem i pozwala nam zająć się dalszym planowaniem, ale w wyniku tych działań część klientów zostanie z niczym, a my nie zarobimy tyle, ile zakładaliśmy. Ci, którzy mają komunie 9 maja, nie mogą u nas w ogóle imprezy zorganizować. Ci, którzy mają komunie 15 i 16 maja, też będą mieli problem, bo przyjęliśmy rezerwacje od czterech rodzin, a możemy przyjąć tylko jedną z nich, z limitem 25 osób. I to na wolnym powietrzu. Pytanie, jak się zorganizować, bo jeśli nie można siedzieć w środku, to rozstawienie namiotu odpada. A gwarancji tego, że będzie ładna pogoda, przecież nie mamy. Ci, którzy mają 22 i 23 maja - ta sama sytuacja. Dopiero w ostatni weekend, a więc 29 i 30 maja, możemy przyjąć gości normalnie w sali, ale z limitem do 50 osób. Duże sale, które przyjęły kilka rodzin, części z nich muszą odmawiać.
Przyjęcie komunijne pod namiotem? W latach ubiegłych mogło to być postrzegane jako fanaberia, teraz to jedna z niewielu opcji.
Przyjęcie komunijne pod namiotem? W latach ubiegłych mogło to być postrzegane jako fanaberia, teraz to jedna z niewielu opcji. fot. morris71/123rf.com

Jeśli nie w restauracji, to gdzie?



Restauracje nie mogą przyjąć gości, a goście nie są w stanie zorganizować przyjęcia na własną rękę. Pozostaje połączyć siły i wypracować takie rozwiązanie, które zadowoli obie strony.

- Rezerwacje, których u nas dokonano, ludzie przenoszą częściowo do domów, ogrodów czy mieszkań - mówi Andrzej Kosmol z restauracji Filharmonia. - Mamy mnóstwo zapytań o wypożyczenie krzeseł, stołów, a nawet obrusów. Nie są to duże zamówienia - ktoś pyta np. o dwa stoły i 10 krzeseł. Poza tym od kilku dni prowadzimy intensywne poszukiwania odpowiednich namiotów, które rozstawimy w naszym restauracyjnym ogródku, aby tam móc od 15 maja organizować zarezerwowane imprezy. Oczywiście w zgodzie z obowiązującymi obostrzeniami i limitami.
Nowa rzeczywistość wymaga od gastronomów dodatkowych inwestycji i przeorganizowania pracy.

- Musieliśmy zainwestować w kuchnię - kupić termosy profesjonalne, podgrzewacze - mówi Zbyszek Moroz z Tłustej Kaczki. - Zmieniliśmy też menu pod kątem tego, żeby jedzenie było przystosowane do serwowania w domu czy w ogrodzie. Część zamawiających ograniczyła liczbę gości, część przełożyła imprezy na czerwiec, bo księża w niektórych kościołach dali rodzicom możliwość przeniesienia uroczystości. Nad możliwością ugoszczenia reszty prowadziliśmy intensywne prace logistyczne, ale udało się. Damy radę. Moce przerobowe mamy obecnie rozdysponowane i nie ma nawet mowy o przyjęciu kolejnego zamówienia na komunię.
- Proponujemy cateringi w tych terminach, kiedy nie będziemy w stanie gości przyjąć, a od 29 maja część rezerwacji będzie odbywała się u nas w restauracji - mówi menadżerka Malinowego Ogrodu. - Prośby o wypożyczenie sprzętu czy zastawy nas nie dziwią, bo mamy to w swojej stałej ofercie cateringowej. Jesteśmy wyposażeni na tyle, że pomożemy uratować wiele imprez odbywających się w domach.
Zobacz też: Mniej chrztów, komunii i ślubów - raport Instytutu Statystyki Kościoła

Impreza na 30 metrach kwadratowych bezpieczniejsza niż w przestronnej sali restauracyjnej?



Branża nie poddaje się i robi co może, aby dostosować się do nowej rzeczywistości. Choć gastronomowie z uśmiechem na ustach opowiadają o swoich kreatywnych pomysłach, dzięki którym udało się uratować niejedno przyjęcie, to do śmiechu wcale im nie jest. Dzieciom komunijnym i ich rodzinom również.

- Wszyscy rozumieją pandemię i to, z czym się mierzymy, ale sytuacja nie jest przyjemna - mówi Ewa Banaś, właścicielka Domu Złote Pola. - Od strony rodziców czy osób zajmujących się organizacją jest to bardzo trudny okres. Niesamowite jest to, że po ogłoszeniu znoszenia obostrzeń wszyscy nagle obnoszą się ze swoim optymizmem i cieszą, że gastronomia wreszcie ruszyła. No nie do końca, bo części zamówień nie jesteśmy w stanie zrealizować. Jedni rodzice zastanawiają się, jak zorganizować przyjęcie we własnym mieszkaniu, ale nie każdy ma domek z ogródkiem. Pytają, czy możemy coś dla nich ugotować i dostarczyć, ale to już nie zapewni uroczystości tego wspaniałego, podniosłego charakteru. Dla nas jest to natomiast zdecydowanie mniejszy przychód. Są też tacy, którzy planują skoncentrować się wyłącznie na uroczystości w kościele, a "imprezę" dla bliskich zorganizować w innym, dogodnym terminie i połączyć to np. z urodzinami dziecka. Jeszcze inni cieszą się, bo mają komunię 29 maja. Nie brakuje oczywiście optymistów, którzy zakładają, że rząd przygotuje kolejną niespodziankę i jeszcze bardziej poluzuje obostrzenia, dzięki czemu ich komunia odbędzie się bez przeszkód w pierwotnie planowanym kształcie.

Rządowe działania doprowadziły do tego, że przyjęcia, zamiast w przestronnych restauracjach, odbędą się w ciasnych mieszkaniach. Już mieliśmy telefony od rodzin, które chciały pożyczyć wszystko, co niezbędne, aby móc przyjąć gości w domu. Imprezy dla 30. osób będą odbywały się na 50 metrach kwadratowych, w zatłoczonych mieszkaniach, podczas gdy nasza sala na 100 osób, z dostępem do ogrodu, będzie stała pusta. Gdzie tu logika?

Opinie wybrane


wszystkie opinie (66)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze

więcej artykułów »

Forum

Ogłoszenia polecane

Wydarzenia

Wystawa Pająków
Wystawa Pająków
pokaz
maj 28-31.12
g. 10:00 - 20:00
Gdańsk, ARANEUS
Zabawa malarska w Malorcie
Zabawa malarska w Malorcie
warsztaty
wrz 20-17.12
Gdynia, Halo Kultura
Trening uważności
Trening uważności
warsztaty
wrz 22-10.11
g. 16:00
Gdańsk, Mindfulness dla dzieci