• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Słodkie i kolorowe wypieki - dobre na każdą okazję

Ilona Truszyńska
30 maja 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 
W przypadku dzisiejszych wypieków liczy się nie tylko smak, ale przede wszystkim pomysłowość wykonania i wygląd. W przypadku dzisiejszych wypieków liczy się nie tylko smak, ale przede wszystkim pomysłowość wykonania i wygląd.

Jest ich coraz więcej, jedni rozkoszują się swoimi wypiekami w gronie najbliższych, drudzy decydują się na założenie własnej cukierni. Mowa o miłośnikach słodkości, którzy tworzą niebanalne i finezyjnie zdobione torty, muffiny oraz babeczki cupcakes.



Najczęściej torty lub ciasta na specjane okazje:

Moda na kolorowo dekorowane wypieki przyszła do nas zza oceanu. Poza licznymi cukierniami powstają także specjalistyczne książki oraz programy telewizyjne i reality show na ten temat.

Znajdź cukiernię w katalogu Trojmiasto.pl

Niebanalne torty czy finezyjnie udekorowane babeczki to moda ostatnich czasów, dlatego w Trójmieście, poza profesjonalnymi cukierniami, jest wiele osób, które wypieki przygotowują w domu, dla samych siebie, lub wykonują je na zamówienie.

- Byłam fanką programów kulinarnych o wypiekach. Podziwiałam cukierników i cuda, które robili, aż pewnego dnia postanowiłam spróbować swoich sił z masą cukrową - mówi Agnieszka Cielska z Gdańska. - Dziś piekę głównie dla rodziny i znajomych, czasem dla znajomych moich znajomych. Dla amatora, takiego jak ja, każdy wypiek to wielka duma, dlatego uwieczniam swoje osiągnięcia na zdjęciach.

W tym fachu talent plastyczny i zmysł manualny to kluczowe atrybuty, bez których niewiele można byłoby zdziałać. Na cupcake-ach czy muffinkach często tworzone są małe dzieła sztuki. Ich twórcy z rozbrajającą szczerością mówią, że nie ma dla nich rzeczy niemożliwych, a jedyne co ich ogranicza, to fantazja.

Na wypiekach znaleźć można misternie ulepione ze słodkiej masy: postaci z bajek, zwierzęta, części garderoby, pojazdy, a nawet ozdoby imitujące słone potrawy, np. pierogi, ogórki kiszone czy śledzie. Wśród smaków, poza tradycyjnymi owocami czy śmietaną znaleźć można np. pietruszkę czy rabarbar.

Internetowa Cukiernia Fajna Babeczka (przeniesiona chwilowo z Gdyni do Redy) dziennie sprzedaje ok. stu sztuk. Gdy zdarza się specjalna okazja, jak Dzień Matki, Walentynki czy Dzień Dziecka sprzedaż znacznie wzrasta. Tendencję zwyżkową zauważa się we wszystkich tego typu miejscach, np. Magnolia Cupcakes czy Fajnych Babach. W trakcie imprezy kulinarnej "Sopot od kuchni" w ciągu ośmiu godzin ekipa Fajnych Bab wydała aż tysiąc sztuk swoich wypieków.

- W grudniu podczas otwarcia Sali Ziemi w Międzynarodowych Targach Poznańskich w jednym czasie podałyśmy ponad 7,5 tysiąca naszych ciastek - mówi Katarzyna Kaczmarek, właścicielka Fajnych Bab. - Oczywiście na co dzień sprzedajemy mniej, ale niezależnie od tego, czy jest ich sto czy sto tysięcy - staramy się tak samo mocno.

Przed prawie każdym weekendem w cupcake barach praca wre także z powodu zamówień weselnych. Wiele par zamawia babeczki zamiast tortów lub jako ich uzupełnienie. Powód jest jeden - są jednocześnie proste i efektowne.

- Klienci łączą tradycję z nową modą i powstają piętrowe kompozycje, na których szczycie stoi torcik, a poniżej leje się kaskada babeczek - dodaje Kinga Wierzbicka z Fajnej Babeczki.

Tworząc tak wymyślne wypieki, ich twórcy muszą się liczyć z nietypowymi zamówieniami. Często przynoszą one wiele frajdy, czasem obarczają odpowiedzialnością.

- Niedawno znajomy poprosił, bym przygotowała babeczkę dla jego dziewczyny. Miała nietypową, częściowo niejadalną dekorację - pierścionek zaręczynowy. Umieściłyśmy go na czerwonej poduszeczce z masy cukrowej, a krem opasałyśmy wstążką z napisem: "Aniu, zostaniesz moją żoną?" - wspomina Kinga Wierzbicka.

Specjalne babeczki tworzy się także na duże imprezy firmowe czy samorządowe. Wersja VIP-owska powstała w Fajnych Babach dla samej Jennifer Lopez, która koncertowała w Gdańsku.

- Była pieczona specjalnie na esencji z jaśminu, a przyozdobiona specjalną figurką i obsypana złotem, bo obdarowana kocha się w błyskotkach - zdradza Katarzyna Kaczmarek. - Często tworzymy baby unikatowe, bo pojedyncze - tworzone specjalnie na okazje lub bez okazji - ale według ścisłych wskazań naszych klientów, np. baby golfowe - z polem golfowym, dołkami do gry i chorągiewkami, baby wyścigowe, kolejowe, nadmorskie, podwodne, lotnicze, historyczne, gdańskie, fejsbukowe, bociankowe, panieńskie i kawalerskie, policyjne, czy fotograficzne.

Zmieniły się czasy, dlatego znacznie wzrosły wymagania klientów. Zależność tę zauważa także ekspert i mistrz cukiernictwa, Tomasz Deker.

- Kilkanaście lat temu torty były szprycowane bitą śmietaną i dekorowane kandyzowanymi owocami, bądź cukrowymi różami. I to był jedyny kreatywny, na tamte czasy, model przygotowywania dekoracji - mówi Tomasz Deker, z cukierni T. Deker Patissier & Chocolatier. - Dziś dekoracja tortu jest tak ważnym elementem, jak jego walory smakowe. Torty przygotowuje się fantazyjnie, zwracając uwagę na każdy detal. Takiego wykonania oczekują od nas sami klienci, którzy są znużeni tradycyjnym wykonaniem tortu sprzed lat, i którzy chętnie powracają do kolorowych wypieków i nietuzinkowej dekoracji.

W przypadku tortów, najbardziej zaskakujące zlecenia, a jednocześnie najbardziej ciekawe w przygotowaniu i wymagające dużej kreatywności, są torty będące odwzorowaniem zdjęć dostarczanych przez klientów.

- Takim tortem było np. przygotowanie sylwetki pupila naszego klienta - labradora imieniem Holly - wspomina Tomasz Deker. - Wówczas niezwykle budujące jest, kiedy widzimy końcowy efekt porównany z dostarczonym zdjęciem.

W trójmiejskich cupcake barach ciastka kosztują ok. 5-6 zł. Kolorowe torty okolicznościowe to cena ok. 60-70 zł/kg, torty przestrzenne kosztują dwa razy więcej.

Warto wiedzieć:
Cupcake i muffin - czym się różnią?
Cupcake to połączenie angielskich słów cake, czyli ciastko i cup (teacup), które są określeniem rozmiaru ciastka, a także sposobu jego pieczenia. To bogato zdobiona mała porcja ciasta biszkoptowo-tłuszczowego.
Muffiny to albo drożdżowe bułeczki w formie placuszków, albo babeczki, które rosną na bazie proszku do pieczenia. Mogą być słodkie lub słone, z rzadka bywają ozdobione.
Ilona Truszyńska

Miejsca

Opinie (31) 3 zablokowane

  • smacznego

    • 3 4

  • Czy nie można po polsku? (1)

    "Babeczki cupcakes" to masło maślane. Wystarczy samo "babeczki"...

    • 25 3

    • Można,

      Ale wtedy lemingi tego nie kupią.
      Czyli reasumując nie można.

      • 0 1

  • A co to słodyczy brakuje ze trzeba jes specjalnie reklamować!!!?? (2)

    Wszyscy bija na alarm ze Polska dogoniła juz zachód w ilosci grubasów.!! Dzieciakom nie trzeba słodyczy reklamowac!!Autorka napisała tekst szkodliwy społecznie!!Wszyscy producenci po wielu latach krytyki w kocu zaczęli zmniejszać ilosc cukru dodawanej specjalnie do żywności.Polska zywnosc była specjalnie dosładzana tak sie sprzedaje jej wiecej a w szczególności dzieciakom!!Tam mogli robic tylko w krajach wschodnich bo na zachodzie juz dawno walka z przesłodzona żywnością wygrywa .I tam się pilnuje by cukru nie było za wiele w a szczególności walczy sie z cukrem w zywnosci dla dzieci.A tutaj blondi wali tekst na strone specjalnie dla dzieciaków by sie zajadały słodyczami bo ładnie wygladaja i smakują!Biała śmierć odpowiedzialna za większość chorób i dolegliwości pewnie autorce nieznana.ZAPOMNIELI DOPISAC TEKST SPONSOROWANY!

    • 13 10

    • Polskie dzieci są już

      chyba najgrubsze w Europie. 80% polskich dzieci spożywa zbyt dużo cukru (źródło: 1000dni.pl), a rodzice i tak powiedzą, że ich dzieci wcale nie jedzą słodyczy. Jasne, a te słodkie napoje, batony, Lubisie i inne to wszyscy inni kupują...

      • 2 0

    • Trzeba , bo jak ktos bierze kasę i się niewywiązuje,

      w końcu wypada z rynku.

      • 0 0

  • Mnie mdli jak patrzę na te dekoracje w stylu angielskim

    tak samo jak kremy bijące po oczach toną barwników. Chemia, chemia i jeszcze raz chemia.

    • 26 4

  • (3)

    lubię zjeść dobre ciacho, ale czasem mam pecha i kupuję stare już nieświeże,za które na dodatek płacę sporo.

    • 7 0

    • (2)

      Problem wciskanych klientom starych ciast jest wkurzajacy, ja kilka razy dalam sie naciac na stare ciasta wlasnie w cukierni DEKER ktora sie tu reklamuje. Po oatatnim zakupie starego ciasta ktore moj maz przyplacil zatruciem i wymiotami z biegunka napisalam do firmy meila z prosba o wyjasnienie dlaczego tak drogie ciasta wciskaja klientom stare odpisali mi ze to raczej niemozliwe bo firma ma standardy, jednak po dokladnym opisie zakupu dostalam przeprosiny za incydent i obietnice ze firma mi to zrekompensuje. I co? i nic nie odezwali sie wiecej, obiecanego ciasta z przeprosinami nie zobaczylam do dzisiaj... stracili w mojej rodzinie dobrego klienta i jak moge ostrzegam innych przed zakupem u nich ciast.Nie lubie jak ktos mnie oszukuje za moje wlasne pieniadze.

      • 7 3

      • Trzeba iść z paragonem i złożyć reklamację a nie pisać maile, można też zachować próbki ciast i dać sanepidowi. Często po takich testach się okazuje, że babcina sałatka albo inne cuda z majonezem się popsuły...

        • 8 1

      • a to ciekawe

        wspolpracuje z cukiernia t.deker i nigdy w zyciu mi sie nie zdarzylo zebym kupila u nich nieswieze ciasto.
        bardzo o to dbaja aby wszystko bylo na jak najwyzszym poziomie.
        takie rzeczy pisze tylko konkurencja albo ktos msciwy!
        niesluchaC !

        • 0 0

  • Magnolia już chyba nie działa...

    w jej miejscu w Gdyni są e-papierosy. Na ich stronie na fb też już się nic nie dzieje. Ktoś coś wie na ten temat?

    • 5 0

  • Wygląda świetnie

    ale taki plastik- fantastik to koszmar dla podniebienia!
    Jedyne co zawdzięczxam tym "smakołykom" to większe docenienie ciast, tortow, kremow domowej roboty ....jak u babci mniam!

    • 13 1

  • reklama badziewia. (1)

    Dziwię się, że w dobie otyłych, zarobaczonych, zniedołężniałych i brzydzących się ruchem rodaków portal reklamuje taką truciznę. cukier, tłuszcze trans, chemiczne barwniki, a nawet konserwanty.

    • 15 2

    • chemia

      chemia jest we wszystkim. cukier też, nawet w kabanosach i innych wędlinach.
      problem w tym, czy zdajemy sobie sprawę z tego co jemy. Jeśli zjemy świadomie taką babeczkę raz na jakiś czas - why not? na co dzień jadamy nie lepsze świństwa nawet o tym nie wiedząc!

      • 1 0

  • kolejna... (2)

    przecież nie masz zjeść tony babeczek tylko 1-2 od czyjegoś święta więc nie demonizuj

    • 8 6

    • aleś ty nainy jestes odkiedy to sie na jednym czasteczku konczy!! (1)

      zawsze jest przynajmniej 4-5 wiec tak ma racje lepiej tego nie jeść w cale

      • 2 2

      • 4-5 babeczki? Wow, podziwiam Twoje możliwości...

        • 2 0

  • my opinion... (1)

    Nie chcesz to nie jedz! Ja z chęcią skonsumuję :)

    • 2 7

    • FUJ

      • 0 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Forum

Wydarzenia

Wystawa budowli z klocków Lego (2 opinie)

(2 opinie)
33 - 35 zł
wystawa

Wystawa dinozaurów Di­no­world (6 opinii)

(6 opinii)
45 zł
wystawa

Unikaj statków, gdzie nie mają zwierząt. Zwierzęta na Darze Pomorza - wystawa czasowa (2 opinie)

(2 opinie)
28 zł
wystawa

Najczęściej czytane