• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Suplementy zamiast owoców i warzyw? Niekoniecznie

Piotr Kallalas
2 lutego 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (36)

Czy suplementy diety mogą skutecznie zastąpić spożywanie owoców i warzyw? Czy da się w sposób wartościowy zamienić produkty spożywcze na tabletki? - myślenie farmakologiczne o żywności jest błędne. W żywności, zawierającej substancje o słabej aktywności biologicznej, dopiero ich wspólne działanie jest odpowiedzialne za efekt zdrowotny dla naszego organizmu - komentuje prof. Agnieszka Bartoszek z Wydziału Chemicznego PG.



Dietetycy - Gdańsk, Gdynia, Sopot


Czy spożywasz suplementy diety?

Polacy kochają wszelkiego rodzaju suplementy diety - według badań regularnie lub okazjonalnie spożywa je prawie 2/3 społeczeństwa. Na przestrzeni ostatnich trzech lat rynek sprzedaży również odnotowuje wyraźne wzrosty. Trwają pracę nad nowelizacją ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, która ma uregulować kwestie reklamy tych produktów, a także oznakowania. Konsument ma mieć większą wiedzę na temat suplementów, jakie kupuje, i świadomie podchodzić do procesu wzbogacania diety.

Pestycydy i plastik we krwi. Jakie kupujemy warzywa i owoce? Pestycydy i plastik we krwi. Jakie kupujemy warzywa i owoce?

Spożycie owoców i warzyw redukuje ryzyko wystąpienia otyłości, nowotworów czy cukrzycy



Tymczasem naukowcy z Politechniki Gdańskiej przeanalizowali korzyści zdrowotne dla organizmu, jakie niesie spożycie suplementów diety, i porównali je ze spożyciem owoców i warzyw.

- Badania populacyjne, prowadzone pod koniec ubiegłego wieku, pokazały, że spożycie owoców i warzyw wyraźnie koreluje z obniżeniem ryzyka tzw. chorób cywilizacyjnych, do których zalicza się m.in. otyłość, cukrzycę, nowotwory czy choroby serca - mówi prof. Agnieszka Bartoszek z Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej, liderka wyróżnionego zespołu badawczego. - Sprawiło to, że badaniem żywności zainteresowali się badacze związani z przemysłem farmaceutycznym. Zgodnie z klasycznym podejściem w naukach farmakologicznych zaczęli oni szukać aktywnych składników. Zaczęto wyodrębniać związki będące przeciwutleniaczami, które zgodnie z wcześniejszymi badaniami miały niwelować ryzyko chorób. Jednak nauka zweryfikowała to podejście negatywnie.
Tabletki piękna. Czy warto stosować suplementy diety? Tabletki piękna. Czy warto stosować suplementy diety?
W swoich badaniach prof. Bartoszek skupiła się na porównaniu owoców i warzyw zawierających związki z grupy antocyjanów i betalain z tymi, które ich nie zawierają, a także z wyizolowanymi związkami.

- Badania wykazały, że matryca roślinna - czyli inne związki, które w tych roślinach się znajdują - w pewien sposób oddziałuje z tymi bioaktywnymi fitozwiązkami, sprawiając, że wykazują one aktywność biologiczną, natomiast wyizolowane fitozwiązki już niekoniecznie - wyjaśnia Izabela Koss-Mikołajczyk, badaczka z Wydziału Chemicznego PG.
Zdaniem naukowców spożycie suplementu diety, zawierającego związki wyizolowane z konkretnego rodzaju owoców czy warzyw, nie przyniesie takich korzyści zdrowotnych dla naszego organizmu, jak zjedzenie samej rośliny.

Sklepy ze zdrową żywnością w Trójmieście - gdzie robić zakupy?


Prof. dr hab. inż. Agnieszka Bartoszek i dr inż. Izabela Koss-Mikołajczyk Prof. dr hab. inż. Agnieszka Bartoszek i dr inż. Izabela Koss-Mikołajczyk

"Kompozycja w dalszym ciągu była nieporównywalna z kakao"



Wspomniana dr Koss-Mikołajczyk swoje badania prowadziła podczas przewodu doktorskiego. Na ich rozwój otrzymała grant z programu Preludium 10.

- Na tapecie mieliśmy kakao, które jest rozpowszechnionym, prozdrowotnym składnikiem żywności. Wyniki tych doświadczeń były dla mnie dużym zaskoczeniem - wspomina prof. Bartoszek. - Odtwarzałyśmy krok po kroku skład kakao, przy pomocy pojedynczych substancji. Doszłyśmy do momentu, w którym reprezentowanych było ponad 95 proc. jego składników. Mimo to kompozycja, którą otrzymałyśmy, w dalszym ciągu była nieporównywalna z kakao.
Badaczki powróciły również do badań modelowych i zajęły się porównywaniem aktywności składników pojedynczo oraz w parach. Jak się okazało, zachodziły między nimi interakcje, które sprawiały, że powstawała zupełnie nowa substancja.

- To pokazało, że myślenie farmakologiczne o żywności jest błędne. W żywności, zawierającej substancje o słabej aktywności biologicznej, dopiero ich wspólne działanie jest odpowiedzialne za efekt zdrowotny dla naszego organizmu - komentuje prof. Bartoszek. - Można powiedzieć, że nasze badania podważyły sensowność tworzenia suplementów diety, które mają zastąpić żywność.
Za przeprowadzone projekty badaczki otrzymały wyróżnienie Polskiej Akademii Nauk.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (36)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Forum

Wydarzenia

Wystawa budowli z klocków Lego (2 opinie)

(2 opinie)
33 - 35 zł
wystawa

Wystawa dinozaurów Di­no­world (4 opinie)

(4 opinie)
45 zł
wystawa

Unikaj statków, gdzie nie mają zwierząt. Zwierzęta na Darze Pomorza - wystawa czasowa (1 opinia)

(1 opinia)
28 zł
wystawa

Najczęściej czytane