wiadomości

stat

Na "niejadków" i zdrowe nawyki zabawa w kucharza, czyli warsztaty kulinarne dla najmłodszych

Warsztaty kulinarne z Aleksandrą Spychalską z Poradni Dietetycznej Jedzenie Jak Leczenie.
Warsztaty kulinarne z Aleksandrą Spychalską z Poradni Dietetycznej Jedzenie Jak Leczenie. fot. mat. organizatora

Jedne jedzą za dużo, inne mogłyby wcale nie jeść, są też takie, które na obiad lubią tylko cukier - co dziecko to inna historia jedzenia i inna taktyka karmienia. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) polskie dzieci tyją najszybciej w Europie, a 22 proc. polskich uczniów ma nieprawidłową masę ciała - w grupie tej znajdują się dzieci z otyłością, nadwagą ale też niedowagą. Wszystkiemu winna jest nieprawidłowa dieta i niska jakość spożywanych posiłków - słodycze, gazowane i słodkie napoje, fast food, za dużo cukru i soli. Jak temu zaradzić? Z pomocą przychodzą warsztaty kulinarne.



Jak zachęcasz swoje dziecko do zjadania obiadu?

nie muszę, moje dziecko chętnie zjada wszystko, co przygotowujemy

47%

żeby było ciekawiej, obiady przygotowujemy wspólnie

21%

o tym, co zjemy na obiad decyduje moje dziecko (nie zawsze jest to zdrowy posiłek)

20%

po zjedzonym obiedzie nagrodą jest słodki deser

12%
Z danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wynika, że w ostatnich 20 latach w Polsce liczba dzieci z nadwagą wzrosła trzykrotnie, a polskie nastolatki należą do niechlubnej czołówki najbardziej otyłej młodzieży na świecie. Nadwagę stwierdzono też już u 14 proc. maluchów do trzeciego roku życia.

Te zatrważające dane powinny dawać do myślenia, zwłaszcza że nieprawidłowa waga to nie tylko problem zdrowotny czy estetyczny. Dzieci, które odżywiają się niezdrowo, mają kłopoty z koncentracją, zapamiętywaniem, a to przekłada się na słabsze wyniki w nauce. Nieumiejętność rozszerzania diety, wmuszanie dzieciom jedzenia, jedzenie "za mamusię i za tatusia" albo nagradzanie zjedzenia obiadu słodyczami - to tylko niektóre z przyczyn tego stanu rzeczy.

- Wiem, jak dzieciaki cierpią i jak są zmotywowane, by czuć się dobrze w swoim ciele, mieć siłę do biegania i zabawy oraz nie wstydzić się np. przebierać w szatni. To jest najsmutniejsze, że dzieci to często niestety niewinne ofiary współczesnego stylu życia, oferty sklepowej i opacznie pojmowanej miłości rodziców i dziadków. Rośnie grupa świadomych konsumentów, jednak duża część społeczeństwa odżywia się i niestety swoje dzieci, zaspokajając głównie potrzebę łatwości i przyjemności, nie myśląc o konsekwencjach takiego postępowania. Rodzice ulegają reklamom, wierząc, że dają dzieciom co najlepsze. Tak rośnie pokolenie młodych, chorych dzieci z zaburzoną florą jelitową, niezdolnych do wysiłku fizycznego i okropnie nieszczęśliwych, gdyż otyłość niestety wiąże się też z utrudnioną akceptacją ze strony rówieśników - przekonuje Aleksandra Spychalska, członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki z Poradni Dietetycznej Jedzenie Jak Leczenie.
Według dietetyków i lekarzy powinniśmy stosować regułę: "Rodzic decyduje o tym, co dziecko zje, a dziecko - ile (i czy w ogóle) zje". Jak przekonują specjaliści, dziecko posiada instynkt samozachowawczy i nie jest w stanie się zagłodzić. Warto o tym pamiętać, jak również o tym, że pierwsze lata życia dziecka to czas, kiedy kształtują się jego nawyki żywieniowe i preferencje smakowe, a rodzice przekazują pewne wzorce żywieniowe, z których maluchy będą później korzystały przez całe życie.

Winne szkoły i przedszkola



Złe nawyki wyniesione z domu to jedno, a drugie to rzeczywistość szkolna i przedszkolna. Niezdrowe produkty w sklepikach, czy zbyt kaloryczne i źle skomponowane posiłki gotowane w stołówkach. Dlatego właśnie eksperci przekonują, że nauka o zdrowiu i zdrowym odżywianiu od najmłodszych lat powinna być jednym z najważniejszych tematów edukacji.

-W odżywianiu jest wielka siła. Jeżeli wykonujemy jakąś czynność 3-5 razy dziennie, to musi mieć ona na nas ogromny wpływ. Każda komórka ciała dziecka jest zbudowana z tego, co zjadła mama, będąc w ciąży, a potem samo dziecko. Powinno się edukować jednocześnie i dzieci, i rodziców. Najchętniej pracuję właśnie w takiej formie - wykłady połączone z warsztatami. Dostosowane do poziomu i wieku odbiorcy: dla seniorów, dla dzieci przedszkolnych i dla starszych uczniów. Dzieciaki uwielbiają moje lekcje połączone z miksowaniem zielonych koktajli czy też robieniem zdrowych pyszności z naturalnych składników - mówi Aleksandra Spychalska.

Każdy wiek jest dobry na edukację kulinarną



Jeśli sami nie czujemy się na siłach, mamy zbyt małą wiedzę lub cierpimy na brak czasu - możemy skorzystać z oferty specjalistów. W Trójmieście jest wiele firm zajmujących się edukowaniem najmłodszych w kwestiach zdrowego odżywiania. Część z nich, organizując warsztaty kulinarne, przemyca jednocześnie wiedzę na temat zdrowych nawyków żywieniowych, zachęcając dzieci nie tylko do samodzielnego przygotowywania posiłków, ale również do zmian w nawykach żywieniowych.

- Każdy wiek od 3-4 lat w górę jest dobry na edukację kulinarną. Ze starszymi dziećmi łatwiej się pracuje, można z nimi pogotować. Starszaki są bardziej świadome smaków, konkretnych dań i mają większą wiedzę. Z maluchami muszę bardzo uważać na wszystko, szczególnie jak chcemy coś pokroić, zajęcia z nimi polegają bardziej na zabawie, np. robimy zwierzątka, lizaki z owoców. Warsztaty dzielą się na część teoretyczną - ogólnie o zdrowym żywieniu, piramidzie żywieniowej lub o konkretnym produkcie, jeśli mamy konkretny temat np. o pomidorze, oraz część praktyczną - 2-3 dania, a potem jest wspólna konsumpcja. Pokazuję dzieciom np. jak zrobić wodę smakową. Rodzice czy opiekunowie mogą zdecydować o temacie, jednak najczęściej zdają się na mnie - mówi Ania Szczepkowska-Kopeć z firmy Rozmaryn i Bazylia.

Każdy może zostać Master Chefem



- Nauka zawsze ma sens, jeżeli zaszczepimy dobre nawyki żywieniowe u dzieci na pewno unikniemy wielu przykrych przypadków chorobowych w przyszłości wśród naszego społeczeństwa. Dzieci chętnie zabierają przygotowane potrawy do domu, chętnie dzielą się z domownikami swoimi poczynaniami kulinarnymi. Na koniec zajęć przeprowadzamy konkurs wiedzy kulinarnej z nagrodami - takimi jak oliwy doskonałej jakości czy zioła w doniczkach. Wyznajemy zasadę, że wszystkie rzeczy są jadalne. Przetworzona żywność, której coraz więcej w sklepach, powoduje wiele chorób cywilizacyjnych, stąd ta delikatna przekora. Oczywiście na naszych zajęciach używamy produktów najlepszej jakości, co powoduje, że wszystkie potrawy są bardzo smaczne i co najważniejsze - zdrowe. Podczas zajęć pokazujemy, że gotowanie nie jest wielką sztuką, każdy może być Master Chef Juniorem i to bardzo cieszy, zarówno dzieci, jak i nas - twierdzi Kamil Sadkowski z Akademii Kulinarnej K5.

Skąd się bierze jedzenie? Ze sklepu!



W trakcie warsztatów i w pracy z dziećmi często jednak wypływają u najmłodszych braki w elementarnej wiedzy na temat żywienia, co potwierdza, że niewystarczająco edukujemy swoje pociechy.

- Moim ulubionym pytaniem do dzieci (szczególnie małych) jest: skąd się bierze jedzenie? I często pada odpowiedź: ze sklepu albo z supermarketu. Wtedy dopadają mnie wątpliwości, czy naprawdę dzieci nie wiedzą bądź nie rozumieją, że sklep to ostanie miejsce w dystrybucji jedzenia. Niestety w tym wypadku, to my dorośli jesteśmy za to odpowiedzialni. Powinniśmy uczyć nasze maluchy od małego, a najlepiej pokazywać chociażby na lokalnym targu czy po drodze jak jedziemy samochodem, że są pola, sady, zwierzęta itd. - przekonuje Ania Szczepkowska-Kopeć.

Warsztaty tematyczne, kulinarne urodziny, półkolonie



Ale warsztaty kulinarne dla dzieci to nie tylko jednorazowa okazja do spotkania ze zdrową żywnością i tajnikami kuchni, to może być również stałe, cykliczne zajęcie dla naszej pociechy. Jeśli maluch wykazuje duże zainteresowanie kulinariami, warto go zapisać na takie warsztaty.

- Nasza firma zajmuje się prowadzeniem cyklicznych warsztatów kulinarnych dla dzieci i młodzieży, odbywają się one aktualnie co czwartek o godzinie 17. Uczestniczą w nich dzieci, które uczęszczają systematycznie co tydzień oraz oczywiście wszyscy chętni, którzy chcą spróbować swojej przygody z gotowaniem. Na zajęciach za każdym razem gotujemy co innego. Są to potrawy zarówno na słodko, jak i wytrawnie z różnych stron świata. Dzieci coraz chętniej próbują nowych smaków i są bardzo otwarte na nowe wyzwania kulinarne. Często przychodzą do nas niejadki - okazuje się, że jak ugotują coś same, to równie chętnie to zjadają. Wspólnie gotując, jednocześnie rozmawiamy o danej potrawie i przekazujemy dzieciom ciekawostki na jej temat - skąd pochodzi, jak ją możemy modyfikować pod własne gusta smakowe i jak podawać. W dzisiejszych czasach uczymy dzieci kilku języków obcych, zachęcamy do uprawiania różnego rodzaju sportu, ale zapominamy często o podstawach, takich jak umiejętność samodzielnego przygotowania prostego posiłku i wyrobieniu w najmłodszych zdrowych nawyków żywieniowych. Ta świadomość jest już większa niż kiedyś, ale wciąż za mała - twierdzą właściciele firmy Cook&Have Fun.
Wszystkie te firmy prowadzą również zajęcia zorganizowane dla grup przedszkolnych oraz dla szkół, zajmują się organizacją kulinarnych urodzin, warsztatów tematycznych (świątecznych, sezonowych), a niektóre prowadzą nawet kulinarne półkolonie letnie i zimowe.

- Półkolonie kulinarne u nas to przede wszystkim zabawa w gotowanie: wspólnie zaczynamy dzień od przygotowania śniadania, potem oczywiście drugie śniadanie w formie zdrowych słodyczy i kończymy pysznym obiadem. Wszystko oczywiście dzieci robią same (pod naszym czujnym okiem) ze świeżych, sezonowych produktów. W międzyczasie organizujemy gry, zabawy, wyjścia na plażę. Półkolonie są dla dzieci od 8 roku życia bez górnej granicy wiekowej. W zeszłym roku 8-9-latki świetnie dogadywały się z 13-14-latkami, udowadniając, że w kuchni wiek nie jest żadną przeszkodą, aby współpracując, stworzyć pyszny i pełnowartościowy posiłek - mówi ekipa z Cook&Have Fun.
Jak mawia słynne porzekadło - "Jesteś tym, co jesz". Pamiętajmy więc o tej maksymie, żywiąc i wychowując nasze dzieci.

Zobacz więcej imprez kulinarnych w naszym Kalendarzu.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (19)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Informacje

REKLAMA

forum rodzina i dziecko

Najczęściej czytane