• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dieta ciężarnej. Obalamy najpopularniejsze mity

Joanna Stolp
28 maja 2024, godz. 08:00 
Opinie (11)
Prawidłowe żywienie zmniejsza ryzyko powikłań, w tym poronienia, niskiej wagi urodzeniowej, makrosomii płodu, ale także komplikacji wynikających z niedostarczenia płodowi odpowiednich minerałów i witamin. Prawidłowe żywienie zmniejsza ryzyko powikłań, w tym poronienia, niskiej wagi urodzeniowej, makrosomii płodu, ale także komplikacji wynikających z niedostarczenia płodowi odpowiednich minerałów i witamin.

Właściwe odżywianie kobiety w ciąży wpływa na prawidłowy przebieg ciąży oraz rozwój dziecka. Ciężarne powinny jeść dla dwojga, ale nie za dwoje, jak kiedyś mawiano. Jakie jeszcze rekomendacje dotyczące odżywiania w tym wyjątkowym dla kobiety czasie nie mają już nic wspólnego z aktualnymi wytycznymi? Obalamy mity.



Czy stosujesz się do zasłyszanych rad dotyczących ciąży?

Odpowiednie odżywianie w ciąży wpływa na prawidłowy rozwój płodu, zdrowie przyszłej mamy, a w przyszłości także dziecka.

- Jeśli mamy taką możliwość, to już przed zajściem w ciążę warto zmienić swoje nawyki żywieniowe i wyeliminować z diety składniki, które nie są zalecane ciąży - mówi lek. Katarzyna Hytry, ginekolog z przychodni Medyczna Gdynia.
Oprócz kontroli jakości i liczby posiłków kobiety ciężarne powinny stosować właściwą suplementację rekomendowanych przez lekarza witamin i minerałów. Prawidłowe żywienie zmniejsza ryzyko powikłań, w tym poronienia, przedwczesnego poronienia, niskiej wagi urodzeniowej, makrosomii płodu, ale także komplikacji wynikających z niedostarczenia płodowi odpowiednich minerałów i witamin.


Jednym z najpopularniejszych mitów dotyczących żywienia ciężarnych jest ten, że przyszłe mamy powinny jeść za dwoje. W diecie ciężarnych największe znaczenie ma jakość, a nie ilość spożywanych posiłków. Posiłki lepiej spożywać częściej, co trzy lub cztery godziny, ale w mniejszych ilościach. Jednym z najpopularniejszych mitów dotyczących żywienia ciężarnych jest ten, że przyszłe mamy powinny jeść za dwoje. W diecie ciężarnych największe znaczenie ma jakość, a nie ilość spożywanych posiłków. Posiłki lepiej spożywać częściej, co trzy lub cztery godziny, ale w mniejszych ilościach.

Ciążowe mity: 1. "Za mało jesz. Trzeba jeść za dwoje"



- Jak chyba każda przyszła mama chcę dla swojego dziecka jak najlepiej i dbam o to, co jem i w jakich ilościach. Ale mam już dość komentarzy, że jem za mało, bo powinnam jeść za dwoje. Sytuacji nie poprawia fakt, że mam niezbyt widoczny ciążowy brzuch i już słyszałam, że to na pewno wina tego, że odchudzam się w ciąży - narzeka nasza czytelniczka Kasia.
W diecie ciężarnych największe znaczenie ma jakość, a nie liczba spożywanych posiłków. Posiłki lepiej jeść częściej, co trzy lub cztery godziny, ale w mniejszych ilościach.

- W czasie ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na energię, podstawowe składniki odżywcze oraz witaminy i składniki mineralne. Podczas pierwszych tygodni ciąży wzrost zapotrzebowania na energię jest niewielki, ale zwiększa się pod koniec I trymestru. Od II trymestru zapotrzebowanie na energię zwiększa się o ok. 285 kcal, w trzecim III o ok. 475 kcal w porównaniu z zapotrzebowaniem sprzed ciąży - wyjaśnia lek. Katarzyna Hytry.
Oznacza to, że nie ma potrzeby jedzenia podwójnie, a już jeden posiłek pokryje dodatkowe zapotrzebowanie na energię.

2. "W ciąży nie można pić kawy"



O ile w ciąży bezwzględnie nie należy palić papierosów, pić alkoholu oraz napojów energetycznych, ponieważ sprzyjają powstawaniu wad płodu, to według aktualnych wytycznych dopuszczalne jest spożycie 300 mg/dobę kofeiny, czyli 1-2 filiżanki kawy dziennie. Nie jest więc prawdą, że kofeina jest niedopuszczalna w diecie ciężarnej. Można też zwykłą kawę zamienić na kawę bezkofeinową.

- W pierwszej ciąży nie mogłam patrzeć na kawę, ale w drugiej nie byłam w stanie oprzeć się smakowi kawy. Wiedziałam, że filiżanka nie zaszkodzi dziecku, ale ile komentarzy się nasłuchałam, to nawet trudno powtórzyć - opowiada nasza czytelniczka Monika.
Jednocześnie pamiętajmy, że w ciąży bardzo ważne jest prawidłowe nawodnienie. Należy przyjmować średnio od 2 do 2,5 l płynów na dobę, najlepiej niskozmineralizowanej, niegazowanej wody.

3. "Kobiety ciężarne nie powinny być na diecie wegetariańskiej"



Zapotrzebowanie na białko w okresie ciąży zwiększa się w stosunku do okresu przed ciążą. Jego dzienne spożycie powinno wynosić średnio 54-96 g w zależności od wieku, masy ciała kobiety ciężarnej i jej aktywności fizycznej.

- W diecie kobiet ciężarnych powinny przeważać białka pochodzenia zwierzęcego. Źródłem białka jest mleko i jego przetwory, mięso, w tym mięso drobiu i ryb, oraz jaja. Produkty pochodzenia roślinnego, takie jak rośliny strączkowe, powinny stanowić uzupełnienie puli białka w diecie kobiet ciężarnych. Potrawy z ryb powinny być spożywane raz lub dwa razy w tygodniu - przyznaje Katarzyna Hytry.
Jak każda dieta eliminacyjna może nieść ryzyko niedoborów, jednak dzięki właściwemu skomponowaniu jadłospisu i ustaleniu suplementacji można nie dopuścić do negatywnych skutków stosowania diety wegetariańskiej. Gdy kobieta spodziewająca się dziecka nie spożywa mięsa, powinna być w stałym kontakcie z lekarzem i dietetykiem, by kontrolować ewentualne niedobory, ale przy stosowaniu suplementacji i odpowiedniemu żywieniu nie ma konieczności włączania do diety mięsa na okres ciąży.  

Ciąża to nie choroba, ale warto na siebie uważać Ciąża to nie choroba, ale warto na siebie uważać
Według aktualnych wytycznych dopuszczalne jest spożycie przez ciężarne 300 mg/dobę kofeiny, czyli 1-2 filiżanki kawy dziennie. Według aktualnych wytycznych dopuszczalne jest spożycie przez ciężarne 300 mg/dobę kofeiny, czyli 1-2 filiżanki kawy dziennie.

Ciążowe fakty. Jakie produkty są zabronione?



Kobiety ciężarne powinny wykluczyć z diety produkty, których spożywanie grozi zatruciem lub zakażeniem drobnoustrojami, w tym: niepasteryzowane mleko i  produkty mleczne, surowe, niedogotowane, niedopieczone mięso, surowe ryby i owoce morza, surowe jaja i produkty jajeczne, niepasteryzowane soki owocowe i warzywne, a także kiełki, które mogą być wyhodowane ze skażonych mikrobiologicznie ziaren.

- W diecie kobiet ciężarnych należy unikać nadmiernej ilości soli oraz ostrych przypraw, takich jak ostra papryka czy pieprz cayenne. Tłuszcze powinny stanowić ok. 30-35 proc. energii, ale kwasy tłuszczowe nasycone powinny dostarczać nie więcej niż 10 proc. energii, a spożycie cholesterolu nie powinno przekraczać 300 mg/dobę - dodaje Katarzyna Hytry.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (11)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Forum

Wydarzenia

Wystawa budowli z klocków Lego (2 opinie)

(2 opinie)
33 - 35 zł
wystawa

Wystawa dinozaurów Di­no­world (9 opinii)

(9 opinii)
45 zł
wystawa

Unikaj statków, gdzie nie mają zwierząt. Zwierzęta na Darze Pomorza - wystawa czasowa (2 opinie)

(2 opinie)
28 zł
wystawa

Najczęściej czytane